Linkuri accesibilitate

Statele Unite promit asistență suplimentară pentru Ucraina


Ajutor american pentru Ucraina adus pe aeroportul internațional Borîspil, lângă Kiev, 11 februarie 2022
Ajutor american pentru Ucraina adus pe aeroportul internațional Borîspil, lângă Kiev, 11 februarie 2022

Președintele Biden a spus că va autoriza asistență de securitate suplimentară pentru Ucraina, în condițiile în care Rusia demarează o ofensivă în partea de sud-est a țării. Întrebat dacă ajutorul materializat în armament va fi și el suplimentat, președintele a răspuns afirmativ.

Statele Unite promit asistență suplimentară pentru Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct

Consilierul pentru comunicații al Consiliului pentru Securitate Națională, Matt Miller a spus că administrația are în vedere acest nou pachet de ajutor de un timp și că el este o ripostă la continuarea agresiunii ruse, care și-a modificat acum obiectivul teritorial imediat. După ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a adresat membrilor Congresului american luna trecută, administrația a anunțat un program de ajutorare pentru securitate, în valoare de 800 de milioane de dolari. La o săptămână după aceea, Biden s-a deplasat în Europa unde a anunțat ajutor umanitar pentru Ucraina, în valoare de un miliard de dolari.

Președintele Statelor Unite i-a spus omologului său ucrainian, luna trecută că va oferi Ucrainei un ajutor suplimentar de 500 de milioane de dolari, iar planul bugetar al Casei Albe include 682 de milioane de dolari ajutor de securitate. Surse de la Pentagon susțin că actualele acțiuni ale Rusiei în Donbas prevestesc o posibilă ofensivă amplă. Președintele Biden s-a intreținut cu aliați și a discutat ieri ajutorul internațional pentru Ucraina, în domenii cum sunt securitatea, asistența umanitară și sprijin pentru economie. Au fost abordate și chestiuni legate de sancțiunile împotriva Rusiei, impactul acestora și cum pot fi ele suplimentate pentru ca Rusia să suporte consecințele acțiunilor sale agresive.

Strategia se ajutorare pentru Ucraina este acum adaptată noilor realități, adică un război de uzură, de mai lungă durată, după ce Putin nu a reușit să obțină victoria rapidă pe care conta. Persistă însă convingerea că atâta timp cît Putin își menține principalele surse de venit – exporturile de energie – va fi greu de convins să renunțe la planurile sale. Chiar dacă focusul actual este în est, unde Vladimir Putin speră să poată obține victorii, este clar că obiectivul inițial – subordonarea Ucrainei și crearea unui spațiu de influență rus – nu a fost abandonat, doar amânat.

XS
SM
MD
LG