Linkuri accesibilitate

Statele Unite sistează temporar programul de „green card” și imigrația


Președintele american Donald Trump.
Președintele american Donald Trump.

Pe fundalul pandemiei de coronavirus, care a provocat o explozie a șomajului în Statele Unite, președintele american Donald Trump a anunțat sistarea, pentru 60 de zile, a programului de acordare a dreptului de ședere, sau „green card”. Asta după ce cu o zi în urmă a anunțat și sistarea imigrația pentru a proteja locurile de muncă ale americanilor. La conferința de presă zilnică de la Casa Albă, președintele a precizat că această măsură ar putea fi extinsă, depinzând de situația economică dar a respins speculația că ar profita de pandemia de coronavirus pentru a pune în aplicare o promisiune din ultima campanie electorală de a limita drastic imigrația în Statele Unite.

Într-un an normal, Statele Unite eliberează circa un milion de drepturi de ședere permanentă sau „green card ”iar potrivit datelor dintr-un raport al Senatului din 2018, circa 80% sunt pentru persoane care vin la familia stabilită în America.

Se pare, relatează NYT, că președintele a renunțat însă la ideea de a bloca și intrarea în țară a „gastarbeiter”-ilor. Se estimează că noua inițiativă va afecta zeci de mii de persoane.

Statele Unite rămân țara cea mai afectată de pandemia de coronavirus, cu peste 800 de mii de cazuri confirmate și peste 44 de mii de decese.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG