Linkuri accesibilitate

Statele Unite spun că Rusia nu respectă ultimul tratat nuclear aflat în vigoare


O rachetă balistică intercontnentală americană Minuteman 3 fără focos testată la baza americană Vanderberg din California, 2 octombrie 2019.
O rachetă balistică intercontnentală americană Minuteman 3 fără focos testată la baza americană Vanderberg din California, 2 octombrie 2019.

Statele Unite au spus marți că Rusia nu respectă Noul Tratat START, ultimul tratat de control al armelor nucleare dintre cele două mari puteri nucleare, în contextul tensiunilor crescânde legate de războiul din Ucraina, relatează France Presse.

„Nimic nu-i oprește pe inspectorii ruși să călătorească în Statele Unite pentru inspecții”

Răspunzând unei solicitări din partea Congresului, departamentul de Stat american a învinovățit Rusia că a suspendat inspecțiile și negocierile, dar nu a acuzat Moscova de extindere a focoaselor sale nucleare dincolo de limitele agreate.

„Rusia nu-și respectă obligația stabilită prin Noul Tratat START de a ușura activități de inspecție pe teritoriul ei”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomației americane, spunând că refuzul Moscovei „amenință viabilitatea controalelor armamentelor nucleare americano-ruse”.

„Rusia are o cale clară de a reveni la a se conforma pe deplin. Tot ce trebuie să facă Rusia e să permită inspecțiile pe teritoriul ei, exact cum a făcut ani de zile potrivit Noul Tratat START, și să participe la o ședință a Comisiei bilaterale consultative”, a spus purtătorul de cuvânt, referindu-se la formatul negocierilor oficiale stabilite de tratat.

„Nimic nu-i oprește pe inspectorii ruși să călătorească în Statele Unite pentru inspecții”.

La începutul lunii august 2022, Moscova a anunțat că suspendă inspecțiile americane stabilite de Noul START pe teritoriul său. Kremlinul a spus atunci că răspunde la obstrucționarea de către americani a inspecțiilor rusești, acuzație negată de Washington.

Diplomația dintre cele două puteri a ajuns la un nivel foarte jos în ultimul an, pentru că Statele Unite conduc eforturile internaționale de a pedepsi economic Rusia și de a înarma Ucraina cu arme de miliarde de dolari pentru a se apăra de invazia rusă.

Președintele rus Vladimir Putin a lansat amenințări destul de străvezii că va folosi arma nucleară în Ucraina, reînviind temerile de pe vremea Războiului Rece legate de un război apocaliptic.

Rusia a amânat sine die discuțiile prevăzute prin Noul START care trebuiau să înceapă pe 29 noiembrie 2022 la Cairo, acuzând Statele Unite de „toxicitate și animozitate”.

„Are menirea să facă lumea mai sigură”

Puțin timp după preluarea mandatului de la Casa Albă, președintele Joe Biden a prelungit cu cinci ani Noul Start, până în 2026, pentru a da timp negocierilor în timp ce a păstrat ceea ce administrația Democrată consideră că e un tratat important.

Administrația americană anterioară a lui Donald Trump a rupt toate tratatele anterioare de control al armamentelor și a ezitat să păstreze Noul START în forma sa actuală, spunând că orice tratat nuclear trebuie să includă și China, al cărei arsenal crește rapid, deși e în continuate sun cel al Statelor Unite și al Rusiei.

Administrația Biden a indicat că dorește să păstreze Noul START, spunând că are menirea să facă lumea mai sigură.

„Pentru a respecta pe deplin promisiunea tratatului de a rămâne un instrument de stabilitate și previzibilitate, Rusia trebuie să respecte și să aplice pe de-a-ntregul obligațiile pe care le are” a spus purtătorul de cuvânt al departamentului de Stat citat de France Presse.

Legislatorii Republicani, care au preluat în ianuarie controlul asupra Camerei Reprezentanților, i-au cerut secretarului de Stat Antony Blincek să raporteze marți dacă Rusia încalcă Noul START.

Într-o scrisoare de săptămâna trecută. șefii Republicani ai comisiilor pentru afaceri externe, pentru forțele armate și pentru informații au spus că acțiunile și declarațiile Rusiei ridică cel puțin temeri serioase legate de respectarea tratatului.

Noul Tratat START semnat de președintele Barak Obama în 2010, când relațiile erau mai calde, limita Rusia și Statele Unite la maximum 1.500 de focoase nucleare desfășurate fiecare - o reducere de aproape 30 de procente a limitelor anterioare stabilite în 2002.

Tratatul, limitează de asemenea numărul lansatoarelor de rachete și al bombardierelor strategice la 800, un număr suficient pentru a distruge Pământul, relatează France Press.

Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG