Linkuri accesibilitate

Statele Unite vor retrage din Germania aproape 12 mii de militari, unii urmând să fie restaționați în Italia și Belgia


Soldați americani în cadrul unor manevre militare la Grafenwoehr, Germania. 4 martie 2020
Soldați americani în cadrul unor manevre militare la Grafenwoehr, Germania. 4 martie 2020

Statele Unite vor retrage din Germania aproape 12 mii de militari, unii urmând să fie restaționați în Italia și Belgia, într-o mutare strategică despre care Pentagonul a spus că va contribui la descurajarea Rusiei.

În acest anunț oficial făcut miercuri, ministrul american al apărării, Mark Esper, a spus că repoziționarea de trupe va întări NATO și politica de descurajare aplicată față de Rusia, oferind în același timp Statelor Unite un grad mai mare de flexibilitate operațională și strategică. Dintre cei 34 500 de militari americani aflați actualmente în Germania, aproximativ 6 400 vor reveni acasă, iar aproape 5 600 vor fi restaționați în alte țări membre ale NATO.

Aproximativ 2.000 de soldaţi vor fi mutaţi în Belgia şi Italia, dar Washingtonul are în vedere relocarea unor trupe şi în Polonia şi statele baltice, dacă se ajunge la un acord cu aceste ţări cu privire la statutul lor, a precizat şeful Pentagonului.

Președintele american Donald Trump a anunțat în luna iunie aceste planuri de repoziționare a militarilor din Germania, care a servit vreme îndelungată și ca o bază pentru operațiunile americane în Orientul Mijlociu și Africa.

Decizia de retragere parțială survine în urma criticilor frecvente adresate de Trump țărilor membre ale NATO pentru faptul că nu-și îndeplinesc angajamentele de mărire a cheltuielilor pentru apărare până la 2% din produsul intern brut.

Inițial, anunțul retragerii a surprins guvernul german, sugerând o lipsă de coordonare din partea lui Trump și un aliat-cheie al Statelor Unite din NATO.

XS
SM
MD
LG