Linkuri accesibilitate

Statele Unite vor să ia noi măsuri pentru a limita accesul tehnologiilor chinezești de comunicații


Secretarul de stat american Mike Pompeo, Washington, iunie 2020.
Secretarul de stat american Mike Pompeo, Washington, iunie 2020.

Statele Unite vor să limiteze și mai mult utilizarea de tehnologie chineză, pe fundalul unei deteriorări continue a relațiilor bilaterale dintre cele două puteri mondiale. Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunțat miercuri că America va interzice unele firme de telecomunicații și utilizarea unor aplicații care ar fi „în legătură directă” cu autoritățile chineze și care pot reprezenta o amenințare la securitatea Statelor Unite.

Unele aplicații chinezești, ca TikTok și WeChat ar putea fi interzise în Statele Unite la fel cum va fi interzisă instalarea unor aplicații americane pe telefoanele mobile chinezești.

Mai mult, Pompeo a anunțat că administrația va încerca să limiteze servicii chinezești de stocare virtuală a informațiilor în Statele Unite.

Vineri, președintele Donald Trump anunța că intenționează să semneze un ordin executiv prin care va interzice aplicația TikTok în Statele Unite, unde are circa 80 de milioane de utilizatori pe lună. La începutul săptămânii a spus însă că TikTok are până la mijlocul lunii septembrie timp să-și vândă activitățile din Statele Unite unei firme americane dacă nu vrea să fie interzisă, după ce compania Microsoft anunțase că negociază achiziționarea aplicație TikTok în America.

Administrația Trump a criticat vehement autoritățile chineze pentru modul cum au gestionat pandemia de coronavirus, care a izbucnit în China, pentru modul autoritar în care acționează în Hong Kong dar și pentru reprimarea drepturilor omului în regiunea Xinjiang. De mult timp, critică China și pentru faptul că nu respectă proprietatea intelectuală, ceea ce lovește interesele economice americane.

XS
SM
MD
LG