Statele Unite si Iranul par a se afla in pragul unei confruntari. Ce ar insemna un astfel de conflict armat? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.
Statele Unite au trimis nave militare si bombardiere in regiune, raspunzind la ceea ce Washingtonul caracterizează drept amenintari credibile, din partea Iranului.
Intre timp trei nave – doua saudite si una norvegiana – au fost avariate in ceea ce par a fi acte de sabotaj in regiunea Golfului Persic.
Multi compara situatia actuala cu cea din 2003, cind Statele Unite au invadat Irakul, o decizie considerata de multi dezastruoasa si avind la origine, o informatie falsa si anume ca Bagdadul ar fi detinut arme de distrugere in masa.
John Bolton, actualul consilier pentru securitate nationala al presedintelui Trump, era atunci sub-secretar pentru controlul inarmarilor si securitate internationala, la Ministerul american al Apărarii. Dar analisti politici spun că paralele se opresc aici, un razboi cu Iranul ar arata foarte diferit de cel din 2003. Iranul este o tara mult mai mare si cu populatie mai mare. Armata iraniana are 523 de mii de militari activi si 250 de mii de rezervisti, fata de fortele lui Sadam Hussein care numarau mai putin de 450 de mii.
Pozitia geografica a celor doua tari e diferita. O treime din petrolul care alimenteaza globul trece prin ingusta strimtoare Hormuz si blocarea acesteia ar avea consecinte grave. Fireste ca forta militara americana nu se compara cu cea a Iranului, dar Teheranul si Garzile Revolutionare fidele aiatolahului pot lovi in diverse locuri ale lumii – intre care Irak, Liban sau Siria. Iranul s-a folosit si in trecut de grupari fidele – cum este Hezbollah – sa loveasca interese americane. Apoi ar mai fi si programul iranian de arme balistice, considerat cel mai puternic din Orientul Mijlociu.
Daca America s-ar angaja intr-un conflict cu Iranul ar putea fi nevoie – conform estimarilor Pentagonului – de o forta de circa 120 de mii de militari, asta in cazul in care Iranul atacă, si mult mai multi, daca ar fi o invazie americana. Cea din Irak a avut nevoie de 150 de mii de militari, costurile razboiului de acolo inregistrind două bilioane de dolari in 2013. Se estimeaza ca 400 de mii de persoane si-au pierdut viata in razboiul din Irak intre 2003 si 2011.