Fotografii recente arată că apelul la trecutul sovietic al Rusiei devine o cale prin care Kremlinul încearcă să coaguleze trupele invadatoare din Ucraina, să le impulsioneze să lupte într-un război ale cărui obiective devin tot mai vagi.
Imaginea de mai sus este cea mai recentă dintre multele fotografii recente în care vedem simboluri ale trecutului comunist expuse aproape ostentativ pe câmpul de luptă din Ucraina. Relieful din dreapta sus îi arată pe Karl Marx, Friedrich Engels și pe fondatorul URSS, Vladimir Lenin. Cei trei au fost frecvent grupați împreună ca zeități ale sistemului politic sovietic.
În primele săptămâni ale invaziei, fotografii amatori au surprins pe peliculă câteva tancuri rusești pe care erau arborate steagurile sovietice. Însă, de la o vreme, în presa controlată și finanțată de Kremlin a crescut numărul fotografiilor în care vedem simboluri sovietice, semn al unei posibile adoptări pe scară largă a acestui anacronism estetic în rândul militarilor ruși. Propagandă? Nostalgie? Program politic? Probabil puțin din toate acestea.
Ian Garner, istoric și expert în propaganda de război rusă, spune că adoptarea imaginilor sovietice este, în mare parte, inițiativa soldaților individuali și a unităților de luptă, dar este încurajată în mod implicit prin recentele tururi de forță propagandistice „finanțate de Kremlin, cum ar fi concerte, emisiuni de televiziune și așa mai departe”.
Investigatorul militar din fotografia de mai sus poartă un ecuson care-l înfățișează pe Iosif V. Stalin sub chipul căruia scrie: „Când eram eu la putere, așa ceva nu s-ar fi întâmplat”.
Garner crede că simbolurile sovietice devin tot mai mult un reper de solidaritate pentru trupele rusești pentru a-i impulsiona într-o invazie ale cărei obiective sunt din ce în ce mai neclare și îndepărtate.
Și asta „chiar dacă s-ar putea ca soldații să nu se identifice cu obiectivele de război stabilite de Kremlin sau să nu fie capabili să enumere obiectivele geopolitice sau strategiile de securitate națională pe care regimul Putin le susține”, a spus Garner.
„Se coalizează cu ușurință în jurul acestor elemente de estetică, estetica trecutului care tinde să creeze un viitor posibil utopic în care Rusia va fi din nou o mare putere".
Bannerul din ilustrația de mai sus face aluzie la un incident petrecut în primele zile ale invaziei rusești din 2022, în care o femeie ucraineană în vârstă a ieșit din casa ei din sat, întâmpinând trupe pe care ea le considera rusești. Luptătorii erau, de fapt, ucraineni, care i-au dat femeii mâncare înainte de a călca în picioare steagul.
Imaginea acestei femei a fost folosită pe scară largă de presa pro-război din Rusia ca un simbol a ceea ce Kremlinul susține că este sprijinul acordat de localnici invaziei trupelor rusești în Ucraina.
Garner nu crede că prezența tot mai mare a însemnelor sovietice în viața de zi cu zi din Rusia ar indica dorința de a reînvia literalmente sistemul politic marxist care a distrus viețile atât de multor ruși pe tot parcursul secolului XX. „Aș spune că foarte puțini oameni din Rusia doresc cu adevărat să restaureze Uniunea Sovietică”, afirmă el.
Sondajele recente au indicat că mai mulți ruși se identifică totuși cu Uniunea Sovietică, de mult dispărută, decât cu Rusia independentă. Dar Garner atrage atenția asupra faptului că amalgamul de simboluri din epoca țaristă și din cea comunistă, alăturate pe câmpul de luptă din Ucraina, sunt o indicație că imaginile care evocă perioada sovietică nu reprezintă nimic mai mult decât simboluri ale unei epoci trecute.
„Nimic din toate acestea nu ar avea sens, dacă nu ai înțelege că ele reprezintă o expresie incoerentă din punct de vedere politic a dorinței de a reveni la vremuri mai bune”, spune istoricul. „Dar, bineînțeles, vorbim despre vremuri mai bune care nu a existat niciodată cu adevărat”.