Linkuri accesibilitate

Stela Jantuan: „Există posibilități pentru a aduce la normalitate situația politică din Republica Moldova”


Stela Jantuan
Stela Jantuan

O discuție despre perspectiva negocierilor post-electorale cu o fostă parlamentară PD.

Deputații Blocului ACUM si cei din PSRM trebuie să creeze o coaliție oficială, spune într-un interviu acordat corespondentei noastre, Stela Jantuan, fostă deputată din partea PD.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:18:48 0:00
Link direct

Stela Jantuan: „Pentru jucătorii actuali pe scena politică există posibilități pentru a aduce la normalitate situația politică din Republica Moldova îndeplinind promisiunile lor electorale.”

Europa Liberă: Compatibilitate nu există între forțele care au ajuns să reprezinte alegătorii în Parlament.

Stela Jantuan: „Ce înseamnă compatibilitate în politică? Dacă e să vorbim de relațiile interpersonale, da, compatibilitatea foarte mult contează, pentru că pe compatibilitate de acum se construiesc niște relații personale de perspectivă sau încetează niște relații personale. Dacă vorbim despre politicieni, care deja trebuie să se comporte ca politicieni, pentru că au ieșit din campania electorală, această compatibilitate capătă deja un alt conținut. Aceste frustrări personale deja se dau la o parte și se începe adevărata activitate politică.

Pentru Republica Moldova este caracteristic un asemenea

La noi, din patru în patru ani, se păstrează practic aceleași trenduri politice și nimeni nu lucrează pentru a lărgi bazinul electoral ...

comportament, în primul rând, pentru că actorii politici își taie din segmentele electorale pe care le au ei, fidelizează și așa mai bine se lucrează, așa este mai sigur pentru ei. Vedeți că la noi, de fapt, din patru în patru ani, se păstrează practic aceleași trenduri politice și nimeni nu lucrează pentru a lărgi bazinul electoral.

Noi nu suntem țări europene care au o tradiție politică unde din bunel în tată, din tată în fiu ș.a.m.d. se transmite, de exemplu, doctrinar liberalismul, conservatorismul, social-democrația. Deci la

Nu există tradiția de a negocia politic, pentru că asta este caracteristic doar atunci când partidul având un program electoral bine stabilit, având un proiect pentru țară...

noi nu există partide politice tradițional-doctrinare. Iată de ce nu există și tradiția de a negocia politic, pentru că asta este caracteristic doar atunci când partidul având un program electoral bine stabilit, având un proiect pentru țară, venind în Parlament, el deja începe să-l realizeze. Îl realizează cum? Dacă are majoritatea parlamentară, e bine, dacă nu, atunci caută parteneri pentru a realiza acest program. Nu există partid politic care vine în Parlament să stea în opoziție, pentru că lupta politică presupune venirea la putere. Asta este esența unei lupte politice.”

Europa Liberă: Și pentru că ați amintit și Dvs. că nu există mediatori, negociatori, dar ceea ce se aude din culisele scenei politice e că în fiecare formațiune există câte un exponent al partidului care oricum poartă discuții cu colegi din alte formațiuni.

Stela Jantuan: „Asta a fost mereu.”

Europa Liberă: Și se știe foarte clar ce zace, ce se vorbește, despre ce se pune la cale în fiecare din formațiunile care au ajuns în Parlament.

Stela Jantuan în studioul Europei Libere la Chișinău
Stela Jantuan în studioul Europei Libere la Chișinău

Stela Jantuan: „Chiar și dacă cunosc și chiar și dacă comunică între ei, și asta este normal și s-a comunicat întotdeauna, chiar și dacă cunosc, ei încă nu pot să presupună un scenariu concret, pentru că el permanent este în schimbare, permanent se negociază, se schimbă situația, se schimbă partenerii, se schimbă niște influențe. Iată de ce a începe un dialog cu parteneri compatibili în ceea ce tu îți propui să faci este normal. Dacă se va înțelege că acum este o șansă de a începe schimbarea situației politice, cred că noi în perspectiva de jumătate de an deja vom vedea un alt design politic atât în Parlamentul Republicii Moldova, cât și în Republica Moldova.”

Europa Liberă: În jumătate de an?

Stela Jantuan: „În jumătate de an deja se va prolifera acest trend politic, în cazul în care, spuneam, că acești jucători vor conștientiza că acum este situația când pot să înceapă niște schimbări pentru a realiza promisiunile și pentru a merge pe o altă cale politică, pentru că ei spun că noi am venit să facem altfel de politică. Este deja timpul de făcut altfel de politică.”

Europa Liberă: Dar ce priorități ar trebui să aibă actuala legislatură, că fiecare din formațiunile care au ajuns în Parlament văd în mod diferit aceste priorități? Unii cred că principial ar fi să se creeze o majoritate parlamentară, să fie desemnată o candidatură pentru funcția de premier, să fie creat Guvernul și să se continue pe calea dezvoltării Republicii Moldova, alții cred că mai întâi trebuie de încercat de făcut tentativă să fie demiși cei care țin în captivitate Republica Moldova sau capii unor instituții pe care anumiți actori politici îi văd neeficienți. Totuși, cum se găsește mijlocul acesta de aur care ar fi clar pentru toți cu ce ar trebui să înceapă activitatea Parlamentului?

Stela Jantuan: „Dacă noi punem la o parte emoțiile, pentru că, într-adevăr, foarte multe emoții, foarte multe așteptări, foarte multe investiții emotive au fost făcute în partidele care au arătat un simbol al rezistenței, al protestului în Republica Moldova, asta pentru ei devine o încercare foarte mare și o responsabilitate foarte mare, dar să vedem dacă aceste partide despre care vorbim acum sunt gata sau au un scenariu oarecare postelectoral. Eu văd, deocamdată, că numai Partidul Democrat are scenarii, numai ei știu ce vor concret. Ei vor să rămână la guvernare și fac...”

Europa Liberă: Cum, cu ce preț?

Stela Jantuan: „Cu orice preț!”

Europa Liberă: Cu cine?

Stela Jantuan: „Cu orice preț vor face asta! Lor li-i indiferent cu cine. Ei vor face acest lucru, mizând pe imposibilitatea blocului ACUM și a Partidului Socialiștilor de a începe negocierile, de a negocia măcar niște momente care pot să creeze o platformă comună de acțiune pentru eliberarea instituțiilor statului din captivitate.”

Europa Liberă: Dvs. ați văzut oferta Partidului Socialiștilor?

Stela Jantuan: „Eu am văzut această ofertă. Mi s-a părut foarte stranie și foarte generală, pentru că nu s-au pus principalele momente care ar putea să unească pe o platformă aceste formațiuni, dar asta poate să vină și din motivul că aceste formațiuni politice nu au experiența de a negocia. Mi s-a părut că această ofertă foarte generală, foarte evazivă și chiar de moment, parcă au scris-o pe genunchi în ultimul moment, înainte de a ieși cu această ofertă.”

Europa Liberă: Și parcă sunt propuse pentru a nu fi acceptate.

Stela Jantuan: „Poate să creeze și asemenea impresie că pentru

Partidul Socialiștilor este marele perdant al acestui exercițiu ...

ca să nu fie acceptate, dar nici Partidul Socialiștilor nu are poziții foarte bune. Partidul Socialiștilor este marele perdant al acestui exercițiu.”

Europa Liberă: Dar, de fapt, cine decide ce să se întâmple mai pe departe, acești 35 de deputați care au venit pe lista Partidului Socialiștilor sau liderul neformal, care este șeful statului Igor Dodon?

Stela Jantuan: „Eu cred că în Partidul Socialiștilor, adică în relația aceasta empatică între fostul lider al socialiștilor Igor Dodon și Partidul Socialiștilor este o perioadă așa, glacială, pentru că noi vedem că comportamentul socialiștilor, frustrările lor după ce au văzut ce rezultat au obținut și comportamentul lui Igor Dodon sunt foarte diferite. Igor Dodon încearcă să fie foarte optimist, încearcă să se plaseze deasupra marii bătălii, dar nu-i reușește, pentru că Igor Dodon are niște angajamente și față de Vladimir Putin, căruia i-a promis că introducerea acestei schimbări în Codul Electoral, introducerea votului mixt îi va favoriza pe socialiști și când colo noi vedem că Rusia a investit atâtea resurse în Partidul Socialiștilor pentru a obține un rezultat cât de cât promis de președintele Dodon, și noi vedem cu ce s-a ales Partidul Socialiștilor. Socialiștii nu au așa de mult teren de a manevra, iată de ce eu cred că pozițiile lor se vor schimba.”

Stela Jantuan
Stela Jantuan

Europa Liberă: Eventual, dacă până la urmă se găsește un consens între deputații socialiști și cei din blocul ACUM, credeți că Vladimir Plahotniuc, jucător important, se împacă cu rolul de perdant?

Stela Jantuan: „Sigur că nu! Partidul Democrat și liderul acestui partid, Vlad Plahotniuc, niciodată nu vor permite și nu vor admite să iasă perdanți din această situație, dar asta nu înseamnă că nu

Nu trebuie să credem că situația deja este scrisă undeva și deja nu poate fi schimbată...

vor ieși perdanți, totul depinde de ceilalți doi jucători. Nu trebuie să credem că situația deja este scrisă undeva și deja nu poate fi schimbată, nu există așa situații în viață, chiar și dacă deja este negociată o situație oarecare, ea oricum poate fi schimbată, poate fi influențată, dar noi vedem că pentru Partidul Democrat acum este cel mai bun moment de a înainta în situație și de a folosi ca întotdeauna instrumentul său și maniera sa tradițională de a crea o situație și pe urmă de a se plasa deasupra acestei situații și a începe negocierile anume de la această etapă și va face tot posibilul ca aceste două formațiuni să nu poată să se înțeleagă și să nu poată să voteze sau să admită un vot împotriva Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Dar dacă aceste două formațiuni - blocul ACUM și Partidul Socialiștilor - nu se înțeleg, cineva oricum va merge cu democrații să constituie majoritatea parlamentară?

Stela Jantuan: „Deci, iată de ce eu cred că aceste partide trebuie să fie foarte atente, pentru că nefolosirea unei șanse care ți se oferă, da, este greu, da, este dificil, dar trebuie să fie calculate toate oportunitățile, toate posibilitățile, pentru că așa se face într-un joc politic. Dacă nu va folosi această posibilitate sau nici nu va încerca să o folosească, atât Blocul ACUM, care a venit în Parlament cu altă paradigmă, nu ca Partidul Socialiștilor care a venit în Parlament fiind deja fracțiune parlamentară, dar Platforma DA a venit pe proteste, PAS-ul și Blocul ACUM sunt un simbol al protestelor, sunt un simbol al rezistenței începând cu anul 2015, deja este simbol al rezistenței și al protestelor nu doar pentru electoratul de dreapta, este un simbol și pentru electoratul de stânga, care tot a votat Blocul ACUM.

Să nu credem că Blocul ACUM a fost votat doar de acei de dreapta, pentru că dacă noi vedem sociologic el a fost votat și de persoanele care au venit la proteste. Veneau persoane cu diferite opțiuni politice și geopolitice, să spunem așa, care voiau schimbare și dacă acum această schimbare nu se va încerca măcar de a fi realizată, atunci pierderile de imagine ale Blocului ACUM vor fi destul de mari. Și să nu uităm că în această campanie au participat foarte puțini cetățeni în comparație cu campaniile anterioare, plus la aceea că noi în această campanie am avut cam 40% de indeciși, care nu au participat.

Pentru Partidul Socialiștilor e exact aceeași situație, pentru că, dacă Partidul Socialiștilor va intra într-o coaliție toxică cu Partidul Democrat, va pierde tot din votanții săi. Aceste două partide au venit în Parlament cu mesajul: „Demafiotizarea și deoligarhizarea Republicii Moldova”. Și acum aceste condiții, pe care încearcă să le pună stângaci Partidul Socialiștilor, că haideți să vorbim despre chestii care nu țin de corupție, care nu țin de demafiotizarea țării tot vor fi taxate de electoratul său.”

Europa Liberă: Dar este acreditată cu insistență și ideea precum că Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor încă de doi ani se gândesc la un scenariu de guvernare a Republicii Moldova și că nu în zadar PD a făcut un pas înapoi și a spus că își ia sloganul „pro-Moldova”. Exact asta spun și socialiștii; și socialiștii, și democrații au vrut sistem electoral mixt... Deseori – întâmplător sau nu –, dar se suprapun gândurile și doleanțele unei formațiuni cu ale alteia.

Stela Jantuan: „Asta da, asta așa a fost. Așa a fost înțelegerea, dar să ne amintim în ce condiții PSRM a acceptat acest vot mixt. PSRM-ul, de fapt, a fost șantajat ca să accepte acest vot mixt. Uitați-vă cum vorbeau liderii acestui partid până la introducerea votului mixt, măcar că în programul lor el a fost, dar ei spuneau că în niciun caz, pentru că îl va favoriza pe Vladimir Plahotniuc. Și când acolo, noi vedem că în două luni deja și-au schimbat macazul și au început să vorbească altfel. Astfel, noi putem să deducem că acest partid a fost șantajat și impus.”

Europa Liberă: Și Dvs. excludeți o coaliție PD-PSRM?

Stela Jantuan: „Eu vreau să spun că nu trebuie să facem calculele noastre și analiza reieșind din situația care a fost acum doi ani sau chiar acum un an. Ea a fost diferită, pentru că și PLDM-ul, și PL-ul, făcând înțelegere și alianță cu Partidul Democrat, credeau că vor fi la nesfârșit la guvernare, dar vedeți ce s-a întâmplat cu liderii lor și cu aceste partide. Deci, aceasta nu înseamnă că înțelegerea care a fost făcută de către Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc mai este real de a fi transpusă acum, în situația dată.”

Europa Liberă: Ce șanse are ideea ca dl Plahotniuc totuși să ademenească numărul suficient de deputați ca să facă o coaliție, care să propună candidatura pentru premier și componența Guvernului?

Stela Jantuan: „Situația este foarte grea, dar Partidul Democrat acționează întotdeauna contra oricărei reguli, pe care o așteaptă societatea sau partenerii săi politici. Uitați-vă ce se întâmplă - Partidul Democrat, prin Sergiu Sârbu, înaintează către Curtea Constituțională o sesizare pentru atribuirea Guvernului competențe suplimentare de a adopta legi. Și – atenție! – nu numai legi ordinare, dar și organice. Deci, dacă Curtea Constituțională –, dar Curtea Constituțională la noi este cea mai constituțională dintre toate curțile! – va da câștig de cauză acestei idei a lui Sergiu Sârbu, cum a făcut până acum foarte docil, atunci Partidul Democrat va avea Guvernul său. Dar ei cer 18 luni, un an și jumătate, pentru orice eventualitate, cum au spus ei, chiar și după alegeri anticipate situația poate să se păstreze. Deci, Partidul Democrat se pregătește pentru asemenea situație.

Sunt oare gata pentru asemenea situație blocul ACUM și PSRM-ul? Deci trebuie de gândit ce pași face Partidul Democrat, ca să nu fim cu trei-patru pași în urmă. Și acum dacă Partidul Democrat obține un Guvern democrat care, poftim, emite legi, dă pensiile, mărește salariile și obținem un Parlament nefuncțional, care nu poate să se înțeleagă pentru majoritatea parlamentară? O să vedem, pentru că, conform regulamentului Parlamentului, prima ședință este moderată de către cel mai în etate deputat, dar de obicei la prima sau la a doua ședință deja se alege conducerea Parlamentului, se formează organele de lucru ale Parlamentului.”

Europa Liberă: Da, și spicherul se alege prin vot secret...

Stela Jantuan: „Și spicherul se alege prin vot secret și atunci asta tot poate fi o schemă pe care o va folosi Partidul Democrat ca să prindă într-o capcană politică atât blocul ACUM, cât și Partidul Socialiștilor, pentru că votarea președintelui Parlamentului este secretă, este nevoie de 51 de voturi și cine va intra în aceste cabine, cum vor vota pentru președintele Parlamentului, dacă vor intra în această capcană, noi putem să ieșim din acest exercițiu de vot pentru președintele Parlamentului, de exemplu, cu un președinte iarăși de Parlament democrat. Și atunci, ce vor face aceste două partide? Trebuie de avut scenarii și calcule pe care poate să le facă Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Dar ce fac aceste două entități – blocul ACUM și socialiștii –, dacă PD îi lasă să decidă ei ce vor? Ce pot face împreună?

Stela Jantuan: „În primul rând, ei pot să revoteze legea privind sistemul mixt.”

Europa Liberă: Ceea ce e puțin probabil să vrea și socialiștii...

Stela Jantuan: „Eu cred că socialiștii acum vor dori să schimbe această lege, pentru că îi defavorizează…”

Europa Liberă: Altceva ce ar mai putea face?

Stela Jantuan: „Ei ar putea să schimbe componența Comisiei Electorale, asta nu cere avizul Guvernului, asta decide Parlamentul. Deci, toate instituțiile care sunt subordonate Parlamentului conform legii, această „majoritate situativă”, să se numească cum vor ei, ar putea să schimbe…”

Europa Liberă: Da, dar, dacă situația este „situativă”, asta nu înseamnă că ei vor accepta și să guverneze împreună.

Stela Jantuan: „Dar nu este vorba să guverneze, pentru că aceste partide sunt foarte diferite ca și conținut.”

Europa Liberă: Și se ajunge la anticipate, acesta e deznodământul?

Stela Jantuan: „Se ajunge la anticipate, pentru că altfel situația nu poți s-o readuci în albia legii.”

Europa Liberă: Dar s-a zis că, dacă se ajunge la anticipate, cel mai probabil vor avea loc în aceeași zi cu alegerile locale și perdante vor fi aceste două partide?

Stela Jantuan: „Da, dar cine trebuie să o numească? Deci, uitați-vă, dacă se schimbă această paradigmă a guvernării și aceste două partide se înțeleg, vorbim acum despre PSRM și Blocul ACUM, se înțeleg ce ar putea să voteze pentru a scoate aceste instrumente de la Partidul Democrat, atunci ele decid când vor fi alegerile, ele numesc când vor fi alegerile. Deja din această ecuație va fi scos Partidul Democrat.

Noi trebuie să gândim altfel, pentru că, dacă schimbăm această paradigmă, se schimbă deja tot. Partidul Democrat nu va mai avea atâtea pârghii pentru a controla situația. Dacă am venit să facem altfel de politică, nu trebuie să fim cu gândul că noi niciodată nu vom putea scoate Partidul Democrat din ecuația politică, pentru că vedeți că ei au venit aici pe ani. Dacă vom crede așa, atunci noi niciodată nu vom schimba situația în Republica Moldova, atunci nu trebuia să fie făcute proteste, deci nu trebuia de mers cu mesajul că noi am venit să demafiotizăm și deoligarhizăm statul, dar în esență să lăsăm mâinile jos și să spunem că da’ noi nu putem să facem nimic, pentru că totul este controlat de Partidul Democrat. Sunt instituții care sunt controlate, dar când începe demolarea deja se scot multe instrumente din construcția aceasta a Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Și dacă prin absurd se ajunge la anticipate și în Parlament ajung iarăși cei care sunt astăzi, ce se schimbă?

Stela Jantuan: „Noi vedem că societatea este gata și cere aceste schimbări și dacă ele nu vor fi făcute, clasa politică va fi taxată.

Societatea este gata și cere aceste schimbări și dacă ele nu vor fi făcute, clasa politică va fi taxată...

Deci pentru a face aceste schimbări este necesar de a le dori, în primul rând, de a gândi cu trei pași înainte, de a face aceste scenarii și, în al doilea rând, de a folosi tehnologii politice. Deja lumea civilizată în politică folosește tehnologiile politice. Și asta este normal. Toată lumea folosește aceste tehnologii politice pozitive pentru a genera schimbări.”

XS
SM
MD
LG