Linkuri accesibilitate

Ministrul Justiției critică refuzul procurorului general de a participa la ședințele Consiliului Suprem de Securitate


Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco (s) și procurorul general Alexandr Stoianoglo (d)

Guvernarea dominată de partidul pro-prezidențial PAS a lansat un nou atac la adresa procurorului-general Alexandr Stoianoglo, pe care încearcă să-l demită inclusiv prin schimbarea în parlament a legii procuraturii.

Într-o declarație pe Facebook, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a spus că procurorul-general s-ar fi dat „bătut în lupta cu corupția” când a declinat să participe la ședințele Consiliului Suprem de Securitate (CSS). IPN amintește că Stoianoglo a spus că nu va mai participa la ședințele CSS după ședința din 10 august, la care a fost ținta criticilor șefei statului, Maia Sandu.

În legătură cu acel incident, și cu altele, Stoianoglo a sesizat Curtea Constituțională, spunând că asemenea atacuri aduc atingere separației puterilor în stat. El a mai observat în sesizare că procurorul-general nu a făcut parte din CSS până în 2016, când a devenit membru prin schimbarea legii la propunerea unui grup de deputați ai Partidului Democrat.

În postarea sa de miercuri pe Facebook, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco spune însă că adevărata semnificație a refuzului lui Stoianoglo de a merge la ședințele CSS ar fi lipsa lui de dorință de a combate corupția, și îl amenință voalat cu schimbarea. „Poate totuși Alexandr Stoianoglo decide să-i lase posibilitatea următorului procuror general să poată participa la şedinţele CSS? Societatea mizează foarte mult pe implicarea procuraturii în acest proces. Mai mult, este chiar obligaţia acesteia. Dar nu poţi să impui omul dacă nu vrea şi dacă nu poate...”, a scris Sergiu Litvinenco pe Facebook.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG