Linkuri accesibilitate

Stoltenberg: îngrijorările Turciei față de cererile Suediei și Finlandei sunt „legitime”


Președintele finlandez Sauli Niinisto și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la reședința prezidențială de vară Kultaranta, în Naantali, Finlanda, 12 iunie 2022

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că preocupările de securitate ale Turciei în opoziția sa față de cererile de admitere în Alianță ale Suediei și Finlandei sunt „legitime” și a precizat că discuțiile cu Ankara pe această temă vor continua fără un termen limită specific.

„Acestea sunt preocupări legitime. Este vorba despre terorism. Este vorba despre exporturile de arme”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă comună cu președintele Finlandei, Sauli Niinisto, în timpul unei vizite la reședința sa de vară din orașul Naantali, pe 12 iunie.

Cele două state nordice încearcă să se alăture alianței militare occidentale, renunțând la politicile lor de nealiniere de zeci de ani, pe fondul agresivității crescute a Rusiei în regiune, inclusiv a invaziei acesteia în Ucraina.

Însă Turcia s-a opus intențiilor acestora, acuzând Suedia și Finlanda că susțin și adăpostesc militanți kurzi și alte grupuri pe care Ankara le-a clasificat drept teroriști, în special Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a dus o luptă îndelungată împotriva guvernului turc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG