Linkuri accesibilitate

Stoltenberg: Putin a făcut o „mare greșeală” invadând Ucraina


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmă că președintele rus Vladimir Putin a făcut o „mare greșeală” prin invazia neprovocată din Ucraina.

Vorbind înainte de summit-ul extraordinar al NATO din 24 martie, Stoltenberg a declarat că liderii de la reuniune vor discuta despre „necesitatea unei resetări a descurajării și apărării noastre pe termen lung”.

Alianța Nord-Atlantică a declarat că va dubla numărul de desfășurări pe care le are în Europa prin adăugarea a încă patru. NATO va înființa patru noi grupuri de luptă în România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria.

„Președintele Putin a făcut o mare greșeală și anume aceea de a lansa un război împotriva unei națiuni suverane independente. El a subestimat puterea poporului ucrainean, curajul poporului ucrainean și al forțelor sale armate”, a declarat Stoltenberg reporterilor înainte de reuniunea de la Bruxelles.

El a mai spus că orice utilizare a armelor chimice ar „schimba fundamental” natura conflictului dintre Rusia și Ucraina, deoarece ar fi o încălcare „flagrantă” a dreptului internațional care va avea „consecințe grave și extinse”.

„Gravitatea folosirii armelor chimice, desigur, devine și mai evidentă știind că există întotdeauna un risc de contaminare... am putea vedea răspândirea agenților chimici și pe teritoriul NATO”, a spus el.

Stoltenberg nu a precizat cum ar reacționa NATO la un astfel de atac.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG