Linkuri accesibilitate

Stoltenberg: Războiul din Ucraina a devenit de uzură și se va încheia probabil prin negocieri


Ministrul american al apărării Lloyd Austin și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Pentagon, în Washington, 2 iunie 2022

Războiul din Ucraina a devenit „un război de uzură”, iar țările occidentale trebuie să fie pregătite de un conflict „pe termen lung”, a avertizat șeful NATO, Jens Stoltenberg, pe 2 iunie, în urma unor discuții cu președintele american Joe Biden.

„Războaiele sunt, prin natura lor, imprevizibile și, prin urmare, trebuie să fim pregătiți pentru un conflict de lungă durată”, a declarat Stoltenberg reporterilor după întâlnirea cu Biden la Casa Albă.

Deși a reiterat că NATO nu dorește să intre într-o confruntare directă cu Rusia, Stoltenberg a spus că alianța militară occidentală are „responsabilitatea” de a sprijini Ucraina.

Stoltenberg a spus că ucrainenii „plătesc un preț mare pentru a-și apăra propria țară”, dar și Rusia „are multe victime”.

Cel mai probabil, războiul se va încheia la masa negocierilor, a spus el, adăugând că ceea ce se întâmplă în timpul discuțiilor „este foarte strâns legat de situația de pe teren”.

Întrebat dacă Ucraina a fost presată de Occident să accepte pierderi de teritoriu pentru a negocia pacea, Stoltenberg a spus că „nu este treaba noastră să decidem” ce ar trebui să accepte sau să refuze Ucraina.

Șeful NATO nu a dorit să comenteze dacă Alianța discută despre escorte navale pentru deblocarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene asediate de forțele rusești.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG