Linkuri accesibilitate

Rachete balistice chineze ar fi căzut în zona economică a Japoniei


Forțele armate chineze efectuează teste cu rachete convenționale

Rachete balistice chineze au căzut se pare, pentru prima oară, în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei, a anunţat joi ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, citat de AFP.

„S-ar putea ca cinci din nouă rachete balistice lansate de China să fi aterizat în ZEE a Japoniei”, a declarat Kishi jurnaliştilor, în timp ce China a început joi ample manevre militare în apele din jurul Taiwan-ului, ca reacție la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

Japonia a transmis Chinei o notă de protest, a mai spus Kishi, care a calificat incidentul drept o „problemă gravă care afectează securitatea naţională”.

China a început joi exerciţii militare ample în jurul Taiwan-ului ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor, prima vizită a unei înalte oficialități americane în Taiwan din ultimii 25 de ani. Pelosi a făcut scurta escală la Taipei, unde s-a aflat marţi seara şi miercuri, în pofida protestelor Chinei, care consideră că Taiwan-ul îi aparține.

Iniţiativa lui Nancy Pelosi a fost considerată de China drept o provocare, un sprijin acordat susţinătorilor independenţei Taiwan-ului şi o schimbare a politicii americane.

Între timp, Nancy Pelosi a ajuns joi în Japonia, ultima etapă a turneului său asiatic.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG