Linkuri accesibilitate

Rachete balistice chineze ar fi căzut în zona economică a Japoniei


Forțele armate chineze efectuează teste cu rachete convenționale
Forțele armate chineze efectuează teste cu rachete convenționale

Rachete balistice chineze au căzut se pare, pentru prima oară, în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei, a anunţat joi ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, citat de AFP.

„S-ar putea ca cinci din nouă rachete balistice lansate de China să fi aterizat în ZEE a Japoniei”, a declarat Kishi jurnaliştilor, în timp ce China a început joi ample manevre militare în apele din jurul Taiwan-ului, ca reacție la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

Japonia a transmis Chinei o notă de protest, a mai spus Kishi, care a calificat incidentul drept o „problemă gravă care afectează securitatea naţională”.

China a început joi exerciţii militare ample în jurul Taiwan-ului ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor, prima vizită a unei înalte oficialități americane în Taiwan din ultimii 25 de ani. Pelosi a făcut scurta escală la Taipei, unde s-a aflat marţi seara şi miercuri, în pofida protestelor Chinei, care consideră că Taiwan-ul îi aparține.

Iniţiativa lui Nancy Pelosi a fost considerată de China drept o provocare, un sprijin acordat susţinătorilor independenţei Taiwan-ului şi o schimbare a politicii americane.

Între timp, Nancy Pelosi a ajuns joi în Japonia, ultima etapă a turneului său asiatic.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG