Linkuri accesibilitate

Studenții protestatari iranieni, trimiși în tabere de reeducare


Studenți protestând la Universitatea Sharif
Studenți protestând la Universitatea Sharif

Un oficial iranian a confirmat că mai mulți studenți arestați în timpul protestelor au fost trimiși în tabere de reeducare pentru „educarea și corectarea” comportamentului lor, după ce au fost reținuți în timpul demonstrațiilor antiguvernamentale declanșate de moartea unei tinere aflate în arest pentru că ar fi purtat incorect hijabul.

Ministrul educației, Yousef Nouri, a declarat la 11 octombrie pentru cotidianul Shargh că elevii de liceu au fost trimiși în tabere, pe care le-a numit „centre psihologice”, pentru a împiedica transformarea lor în „persoane antisociale”. El mai spune că niciun student nu se află în închisoare. Dacă sunt reținuți, „sunt trimiși în centre psihologice unde experți își fac treaba pentru ca elevii să se poată întoarce în mediul școlar după ce au fost reformați”, a spus el.

Moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, a survenit în timp ce aceasta se afla în arest după ce a fost reținută de poliția moralității. Martorii oculari spun că Amini a fost bătută, în timp ce oficialii au declarat că aceasta a murit din cauza unei boli, deși nu au furnizat nicio dovadă care să le susțină afirmația.

Moartea lui Amini, la 16 septembrie, a declanșat proteste antiguvernamentale la nivel național, numeroase videoclipuri arătând studente adolescente din întreaga țară fluturându-și vălurile și strigând sloganuri provocatoare împotriva guvernului.

XS
SM
MD
LG