Linkuri accesibilitate

Studenți moldoveni negociază cu Universitatea Politehnică Timișoara „taxa de student”


Lansarea anului universitar online, UTP, Timișoara 2020
Lansarea anului universitar online, UTP, Timișoara 2020

Studenții moldoveni au descoperit că trebuie să plătească pentru cazare, pe perioada cât cursurile sunt online. Pentru că, argumentează Politehnica, normal ar trebui să stea acasă, nu în cămin.

Organizația Studenților Basarabeni-OSB din Timișoara discută cu conducerea Universității Politehnica o situație care i-a luat prin surprindere: introducerea unei „taxe de student”de 125 lei/lună pentru cazarea în cămin în perioada cât cursurile se vor desfășura online. Cei aproximativ o sută de studenți din Republica Moldova care stau acum în cămin se tem că suma nu va putea fi decontată de Ministerul Educației, așa cum se întâmplă în condiții normale, fiindcă decontul pentru cazare vine, de regulă, direct la instituție, iar nu la studenți. „Nu putem zice că 100% e justificată venirea la Timișoara a celor o sută de studenți”, cu excepția celor care nu au acces la calculator și la internet la ei acasă, sau a celor din anii mari care deja lucrează, susține Sergiu Dohotaru, președintele OSB Timișoara, întrebat de Radio Europa Liberă.

Florin Drăgan, rectorul UPT
Florin Drăgan, rectorul UPT

Rectorul Universității Politehnice, Conf.Dr.Florin Drăgan susține că decizia Senatului este ca timp de cinci săptămâni cursurile să se desfășoare online, urmând ca ulterior să se ia deciziile adecvate situației. În acest interval căminele rămân închise.

Excepții există numai pentru studenții de anul I de la unele specializări, pentru cei care nu au acasă conexiune la internet sau echipamente, precum și pentru cei care lucrează, adică aprox.1200 de locuri de cazare din cele peste 6000 câte are Politehnica. Toți aceștia plătesc căminul, în funcție de confort, între 200 și 300 lei lunar. Celor peste o sută de studenți basarabeni cazați în două cămine, fiindcă există o studentă infectată cu COVID-19 și doi studenți aflați în izolare, li s-a cerut să plătească 125 lei cazarea pe timpul cât cursurile se fac online.

Ar trebui să participe la cursuri de acasă, însă ei vin la Timișoara fiindcă sunt condiții bune.

„Cei mai mulți sunt studenți la Automatică și Calculatoare, ei ar trebui să participe la cursuri de acasă, însă ei vin la Timișoara fiindcă sunt condiții bune. Noi ne bucurăm că vin la universitatea noastră, însă deschiderea unui cămin este costisitoare, nu o acoperim din cei 125 lei, taxa de student redusă la jumătate față de costul cazării, o compensăm noi. În plus, triajul referitor la epidemie devine o problemă dacă se intră în izolare, așa cum deja avem trei cazuri. Dacă vor începe cursurile în sală, atunci nu se pune problema să plătească, vom reveni la regulile anilor trecuți”, explică rectorul Florin Drăgan pentru Radio Europa Liberă.

În dialogul cu Organizația Studenților Basarabeni rectorul a propus să îi scutească pe studenții fără posibilități de taxa de 125 lei, însă scutirea totală nu avantajează instituția, care face eforturi financiare în perioada pandemiei. „Mi se pare corect ca studenții care lucrează să plătească acestă taxă, oricum cazarea la cămin este mai ieftină și nu trebuie să găsească o gazdă”, ne-a declarat Sergiu Dohotaru, președintele Organizației Studenților Basarabeni din Timișoara.

Pentru restul, organizația va încerca să negocieze o soluție convenabilă pentru studenți, dar și pentru instituție.

XS
SM
MD
LG