Centrul analitic Expert Grup susține într-un studiu publicat astăzi că Republica Moldova cheltuie anual pentru poliție 1,4% din Produsul Intern Brut. Cheltuielile ar fi comparabile cu cele făcute de țările din regiune, dar calitatea și eficiența poliției diferă.
Republica Moldova rămâne codașă la asigurarea securităţii și a ordinii publice si aceasta stare de lucruri este confirmată de Indicele Global al Securității Interne și Poliției care plasează Republica Moldova pe locul 78 din 127 de țări ale lumii. Una din explicațiile posibile ar fi ampla reformă a Ministerului de Interne care trenează. Demarată încă în 2010 reforma decurge lent şi nu produce efecte aşteptate, constată analistul Iurie Morcotîlo de la Centrul Expert-Grup:
„Doar o parte din acele ambiţii au fost realizate şi efectiv aceasta a avut o amprentă asupra performanţei poliţiei în ultimii ani.”
Expertul mai spune că şi reformarea lentă a sectorului justiţiei plafonează poziţia Moldovei în acest clasament mondial:
„Suntem cu mult sub media globală la capitolul ce ţine de reforma justiţiei care este foarte conectată cu performanța poliției şi încrederea populaţiei în poliţie. În 2016 încrederea populaţiei în poliţie era mult mai mică decât în ţările din regiune şi în general decât media globală.”
Creșterea cheltuielilor pentru Poliție în ultimii ani a dus la o anumită îmbunătățirea a situației criminogene, dar Moldova rămâne încă codașă şi la acest capitol. Numărul cazurilor grave, cum ar fi omorul, de exemplu, s-au diminuat însă nesemnificativ, în schimb s-a majorat cel al infracţiunilor mai puţin grave. Aceste tendințele contradictorii în domeniul combaterii criminalității vorbesc şi ele despre mersul lent de reformare a Ministerului Afacerilor Interne, spune Iurie Morcotîlo:
„Dacă reforma era implementată până la capăt, acest lucru trebuia să ducă la un salt calitativ în combaterea omorurilor, de exemplu. chiar şi cu cei mai puţini bani investiţi, datorită îmbunătăţirii eficienţei interne a Ministerului sau a poliţiei trebuiau să ducă la aceeaşi rată de descreştere a omorurilor. Concluzia e că reforma nu a dat rezultatele anticipate şi că depinde foarte mult de nivelul de finanţare.”
În schimb, Moldova stă bine la capitolul numărul de poliţişti, care întrece media globală şi constituie peste 350 de poliţişti la o sută de mii de locuitori. Costul unui polițist calculat prin raportarea salariului mediu al unui colaborator şi valoarea PIB este în Moldova de 1,6 unităţi convenţionale. Cam atât cheltuie pentru un polițist Letonia, Lituania şi Cehia. Lider la acest capitol este Ungaria unde costul per poliţist se ridică la 9,7 unităţi convenţionale.
Concluzia experţilor e că poliţia nu ne costă atât de mult în Moldova, în medie 1,5 miliarde de lei anual. Doar că şi aceste surse modeste alocate poliţiei nu sunt cheltuite tocmai eficient. Cei mai mulţi bani sunt pentru salariile angajaţilor, iar investițiile în infrastructură şi dotări cad pe umerii asistenţei din exterior.
Expertul Iurie Morcotîlo spune că accentul trebuie pus pe eficienţă şi mai cu seamă pe tehnologiile informaţionale, care să înlocuiască treptat factorul uman generator inclusiv de corupţie.
Ministerul de Interne nu a comentat deocamdată rezultatele acestui studiu. Într-un interviu la tribuna.md realizat la finele lui 2017 Ministerul de Interne Alexandru Jizdan spunea că nu există restanţe în reforma instituţiei şi a spus că cea mai mare realizare în 2017 a fost reforma care a început în Inspectoratul General al Poliției. „Faptul că noi am semnat, la sfârșitul anului 2016, un acord cu Delegația UE care prevedea finanțarea reformelor în poliție în valoare totală de 57 milioane euro este un rezultat foarte bun, căci o astfel de finanțare poliția nu a avut niciodată”, declara Jizdan.