Linkuri accesibilitate

Studiu: Peste un miliard de oameni din întreaga lume sunt obezi


Datele din 2022 relevă că la nivel mondial, peste 159 de milioane de copii sufereau de obezitate.
Datele din 2022 relevă că la nivel mondial, peste 159 de milioane de copii sufereau de obezitate.

Omenirea se îngrașă, și încă foarte repede. Numărul persoanelor care suferă de obezitate în întreaga lume a ajuns la un miliard, creșterea fiind accentuată în ultimele trei decenii. În cazul copiilor, cifra a crescut de patru ori, în aceeași perioadă.

Studiul realizat în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, a relevat, în urma analizei măsurătorilor greutății și înălțimii a peste 220 de milioane de persoane din 190 de țări, o schimbare semnificativă a indicelui de masă corporală (IMC) din întreaga lume între 1990 și 2022, scrie The Guardian.

Potrivit rezultatului cercetărilor, publicate în revista The Lancet, ratele de obezitate au crescut de patru ori în rândul copiilor și s-au dublat în cel al adulților. Astfel, pentru fetele din întreaga lume, rata obezității a crescut de la 1,7% din populația lumii în 1990, la 6,9% în 2022.

Totodată, pentru băieți, creșterea a fost de la 2,1% la 9,3% în aceeași perioadă de timp. Autorii cercetării notează că obezitatea este definită la adulți ca având un indice de masă corporală (IMC) mai mare sau egal cu 30 kg/m2.

Pentru femei, ratele de obezitate au crescut la nivel mondial de la 8,8% la 18,5%, iar pentru bărbați de la 4,8% la 14% în aceeași perioadă. În plus, rata persoanelor subponderale a scăzut atât în rândul copiilor, cât și în cel al adulților, ceea ce relevă că obezitatea este acum cea mai comună formă de malnutriție în multe țări din întreaga lume.

Datele actuale relevă că peste 880 de milioane de adulți și 159 de milioane de copii sufereau de obezitate în 2022. În țări precum Tongo, Samoa Americană și Nauru, situația este mai complicată, peste 60% din populație suferind de obezitate.

Autorul principal al studiului, profesorul Majid Ezzati, a spus că este „foarte îngrijorător” că „epidemia de obezitate”, care a fost evidentă în rândul adulților din mare parte din lume în 1990, se reflectă acum la copii și adolescenții de vârstă școlară.

„În același timp, sute de milioane sunt încă afectați de subnutriție, în special în unele dintre cele mai sărace părţi ale lumii. Pentru a aborda cu succes ambele forme de malnutriţie, este vital să îmbunătățim semnificativ disponibilitatea şi accesibilitatea alimentelor sănătoase şi nutritive”, a declarat el.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat că un progres în reducerea obezității „va necesita munca guvernelor și comunităților”, care va trebui să fie susținută de „politici bazate pe dovezi ale OMS și agențiilor naționale de sănătate publică”.

În R. Moldova, ultimul studiu privind obezitatea, desfășurat în 2021, releva că IMC-ul mediu al populației este de 26,9 kg/m2, ceea ce indică un anume nivel de supraponderabilitate. În același timp însă, mai mult de 6 din 10 adulți (63,9%) sunt supraponderali, proporția mai semnificativă fiind în rândul bărbaților (70,8%), față de cel al femeilor (57,0%).

Același studiu nota că un sfert din populația moldoveană (22,7%) este obeză, fără diferențe semnificative din punct de vedere statistic între sexe.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG