Linkuri accesibilitate

Studiu: Riscurile impozitării giganților IT


Experții comunității Watchdog.md spun că R. Moldova ar trebui „să se grăbească încet” cu această nouă taxă, mai ales că țara nu are cum să facă față de sine stătător unei asemenea confruntări.

Intenția guvernului de la Chișinău de a impozita din luna aprilie giganții internetului, companii ca Google, Facebook sau Netflix, este riscantă, a avertizat într-un studiu un grup de experți ai comunității Watchdog.md. Înainte să taxeze aceste companii, de regulă americane, autoritățile moldovene ar fi mai bine să aștepte să vadă cum se rezolvă actuala dispută pe această temă între Statele Unite și Uniunea Europeană, care vrea să impună o taxă digitală unică de anul viitor.

Studiu: Riscurile impozitării giganților IT
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct


Prin taxarea companiilor ce prestează servicii electronice, inclusiv transmisia de programe radio sau TV, piese muzicale, cărți electronice sau jocuri-online, guvernul are de gând să obțină un venit suplimentar de aproape o sută de milioane de lei anual, a anunțat Ministerul Finanțelor. Noul impozit urma să fie pus în aplicare de la 1 ianuarie, când intra în vigoare anul fiscal. La finele lui decembrie ministrul finanțelor, Sergiu Pușcuță, anunțase însă o amânare de trei luni. „Există posibilitatea de a extinde baza fiscală a taxei pe valoare adăugată. Vrem să încercăm să o face, ne asumăm acest lucru și vom face tot posibilul ca de la 1 aprilie să avem și primele beneficii la buget”, se arăta convins ministrul.

Se așteaptă că decizia guvernului moldovean va viza mai ales companiile internaționale ce fac parte din grupul GAFA, abrevierea vine de la Google, Amazon, Facebook și Apple. Trebuie impozitate aceste întreprinderi ale căror afaceri nu țin cont de hotarele terestre și care câștigă inclusiv din faptul că operează pe teritoriul Republicii Moldova? Cu siguranță da, e de părere expertul comunității Watchdog.md, Vladislav Kaim, masterand la Universitatea Lund din Suedia și membru al UNCTAD Youth Network. Și asta pentru că giganții IT au venituri inclusiv din informațiile pe care le generează cetățenii utilizând anumite aplicații on-line.


„Ce noi alegem și ce lăsăm pe internet, adică amprenta noastră digitală pe internet este deja o marfă, de aceea, noi, ca și consumatori, trebuie să cerem de la aceste companii ca ele să plătească taxele din valoarea economică generată din utilizarea datelor noastre, datelor consumatorilor, exact unde asta se întâmplă. Doar că sistemul de taxare internațională, așa cum este el acum, este inadecvat pentru un astfel de model de afacere”.

Pentru R. Moldova ar fi mai eficient să se alinieze la reglementările europene, când acestea vor fi adoptate, decât să „lupte” de una singură cu giganții IT...
Vladislav Kaim


Tocmai pentru a ajusta politica fiscală la realitățile economice, Uniunea Europeană și-a propus ca din 2021, adică de anul viitor, să introducă o taxă digitală unică. În opinia expertului Vladislav Kaim, pentru Republica Moldova ar fi mai eficient să se alinieze la reglementările europene, când acestea vor fi adoptate, decât să „lupte” de una singură cu giganții IT.

Fiind o țară prea mică, ce nu influențează tendințele regionale în economia digitală, Republica Moldova nu are cum să facă față de sine stătător unei asemenea confruntări, conchide Vladislav Kaim. El amintește de disputa de anul trecut, dintre Franța și Statele Unite, după ce autoritățile de la Paris au decis să impoziteze cu 3% giganții americani.

„Când Franța a introdus o taxă digitală separată, cu o cotă de 3%, asta a provocat o nouă rundă de negocieri dintre Franța și SUA, care nu s-au soldat cu succes, după care au urmat sancțiuni în formă de tarife cu o rată majorată de 100% pentru mai multe produse franceze. Deci, riscurile pentru relația noastră comercială sau politică cu SUA există. Sigur, putem discuta despre cât de probabilă este o reacție dură dat fiind faptul că noi suntem o piață mică, deci, în această economie nu contăm destul de mult, dar acest risc nu este unul care este demn de urmat”.


Sugestia expertului comunității Watchdog.md e că autoritățile moldovene ar trebui „să se grăbească încet” atunci când vine vorba de taxarea giganților digitali. E adevărat că decizia ar putea duce la creșterea veniturilor la bugetul de stat, însă la fel de mare e și riscul majorării taxelor pentru serviciile pe care le prestează marile companii și care, inevitabil, vor fi suportate de consumatorul final.

Previous Next

XS
SM
MD
LG