Linkuri accesibilitate

SUA își îndeamnă cetățenii să nu călătorească în R.Moldova și să părăsească „imediat” regiunea transnistreană


La postul de control al trupelor de menţinere a păcii, Vadul lui Vodă (arhivă)
La postul de control al trupelor de menţinere a păcii, Vadul lui Vodă (arhivă)

Departamentul de stat al SUA i-a îndemnat pe cetățenii americani să nu călătorească în Republica Moldova din cauza activității militare rusești „neobișnuite și îngrijorătoare” din jurul Ucrainei și a conflictului nesoluționat dintre „regiunea secesionistă Transnistria și guvernul central”. Totodată. „cetățenii americani aflați în Transnistria ar trebui să plece imediat prin mijloace comerciale sau private”, se spune într-o alertă de călătorie a Departamentului de Stat, publicată pe pagina ambasadei SUA la Chișinău, marți, 15 februarie.

„Vizitatorii pot întâmpina dificultăți la punctele de control de-a lungul drumurilor care duc în și din Transnistria. Fotografierea instalațiilor militare și a forțelor de securitate este interzisă și poate duce la probleme cu autoritățile”, se spune în nota de călătorie și se precizează: „Guvernul SUA are capacitate limitată de a oferi servicii de urgență cetățenilor americani care călătoresc în Transnistria, deoarece angajații guvernului SUA au restricții privind călătoria în zonă”.

În avertisment, americanilor li se mai cere să nu călătorească în Republica Moldova din cauza pandemiei de COVID-19.

În ajun, SUA i-a îndemnat și pe toți americanii aflați în Belarus să plece imediat, invocând activitatea militară rusă neobișnuită și îngrijorătoare în jurul Ucrainei.

Totodată, secretarul de stat Antony Blinken a anunțat că SUA își mută operațiunile ambasadei de la Kiev la Lvov, în vestul Ucrainei, pentru siguranța personalului ambasadei, „din cauza accelerării dramatice a acumulării forțelor rusești.”

Majoritatea angajaților ambasadei au primit deja ordin să plece din Ucraina, iar cetățenii americani au fost sfătuiți să părăsească țara.

XS
SM
MD
LG