Linkuri accesibilitate

SUA și aliații asiatici condamnă testul nord-coreean cu rachetă balistică


Statele Unite și Japonia au condamnat testul de lansare a unei rachete balistice intercontinentale efectuat de Coreea de Nord, în timp ce miniștrii apărării și afacerilor externe din SUA și Coreea de Sud au cerut un răspuns decisiv.

Președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit cu premierul japonez Fumio Kishida la 24 martie, în marja reuniunii G7 de la Bruxelles, pentru a discuta despre lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice intercontinentale, prima din ultimii cinci ani. Ambii au condamnat-o, subliniind necesitatea diplomației și a cooperării pentru a trage Phenianul la răspundere.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și ministrul sud-coreean al Apărării, Suh Wook, au discutat, de asemenea, despre lansare, fiind de acord că sunt necesare răspunsuri ferme, a precizat Pentagonul într-un comunicat. Austin și Suh au fost de acord că „sunt necesare răspunsuri ferme, inclusiv acțiuni suplimentare din partea Consiliului de Securitate al ONU”, se arată în comunicat.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a calificat testul drept o „încălcare clară” a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit Statului Major al armatei sud-coreene, racheta a fost lansată pe 24 martie din zona Sunan, unde se află aeroportul internațional din Phenian.

Guvernul japonez a declarat că racheta a fost în aer timp de 71 de minute înainte să cadă în apele care sunt revendicate de Japonia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG