Linkuri accesibilitate

SUA și Germania adoptă cele mai mari programe de ajutor financiar din istoria lor modernă


Brandenburg , în centrul Berlinului, o piață aproape goală din cauza regulilor sanitare impuse pentru a combate epidemia de coronavirus, 22 martie 2020

Administrația americană a președintelui Donald Trump și cele două camera ale Congresului (Camera reprezentanților dominată de democrați și Senatul dominat de republicanii președintelui) au aprobat un ajutor financiar, fără precedent, de 2 trilioane de dolari pentru a susține economia și a compensa pierderile provocate de pandemia de coronavirus, respectiv de faptul că aproape jumătate din populația Statelor Unite are consemn să stea acasă. Sunt ajutoare în sprijinul firmelor dar din care se vor plăti și salarii, concedii medicale (neobișnuit în Statele Unite), ajutoare de șomaj și ajutoare sociale.

Noul pachet de sprijin financiar, cel mai mare din istoria modernă a Statelor Unite, ar putea intra în vigoare în câteva zile.

Parlamentul german va dezbate și aproba miercuri, într-o procedură de urgență (într-o singură zi) cel mai mare program de sprijin financiar pentru economie din istoria modernă a țării, un pachet în valoarea de sute de miliarde de euro. Cancelara Angela Merkel, aflată în izolare, nu va participa, vor lipsi de asemeni mulți deputați, contaminați cu noul coronavirus sau în izolare dar este de așteptat ca la ședință să fie cei 355 de parlamentari necesari pentru a asigura cvorumul, sau așa-numita „majoritate a cancelarei”. Ca și în Statele Unite, este vorba de cel mai mare program de acest gen din istoria modernă a Germaniei, care se așteaptă să fie adoptat în numai o zi.

Parlamentul german poate rămâne funcțional, chiar în absența multor deputați fără ca echilibrul de forțe să fie modificat, pentru că partidele au acceptat să mențină „paritatea, să respecte procentul pe care fiecare îl are în Bundestag.

XS
SM
MD
LG