Linkuri accesibilitate

SUA și UE, șocate de descoperirea gropii comune de la Izium, Ucraina


Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink

Diplomații și liderii occidentali au reacționat pe 16 septembrie cu șoc la descoperirea unor morminte în afara orașului Izium, la câteva zile după ce orașul a fost recucerit de la forțele ruse în timpul ofensivei de succes a Ucrainei în regiunea nord-estică Harkov.

Diplomații au declarat că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere după ce oficialii au indicat că majoritatea victimelor de la locul de înmormântare erau civili. Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, a declarat pe Twitter că vestea despre groapa comună „ar trebui să ne întărească hotărârea colectivă de a trage Rusia la răspundere pentru atrocitățile sale”.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Rusia se comportă „oribil” și se face probabil responsabilă de crime de război, în timp ce șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, s-a declarat șocat, iar președintele francez Emmanuel Macron a declarat că ceea ce s-a întâmplat la Izium sunt niște crime atroce.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că au fost găsite cel puțin 440 de cadavre, iar guvernatorul din Harkov, Oleh Siniehubov, a declarat că 99 la sută dintre cadavrele exhumate până în prezent aveau semne de moarte violentă.

Kremlinul nu a făcut, deocamdată niciun comentariu referitor la descoperirea mormintelor, dar președintele rus Vladimir Putin a promis că va continua războiul. El a declarat că „eliberarea” întregii regiuni ucrainene Donbas a rămas principalul obiectiv militar al Rusiei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG