Linkuri accesibilitate

SUA și UE critică condamnarea în Belarus a unor bloggeri și activiști pro-democrație


Statele Unite și Uniunea Europeană au criticat condamnarea la închisoare în Belarus a unui grup de șase bloggeri și activiști pro-democrație arestați înainte de controversatele alegeri prezidențiale din august 2020.

Printre cei condamnați la 14 decembrie de un tribunal din orașul Homel se numără Serghei Țihanovski, soțul liderei de opoziție Svetlana Țihanovskaia, care a primit 18 ani de închisoare. În 2020, el intenționa să candideze împotriva lui Lukașenka, dar a fost descalificat și arestat, așa încât a participat la alegeri soția sa.

Într-o declarație a secretarului de stat american Antony Blinken se spune că sentințele „motivate politic” reprezintă „noi dovezi ale disprețului” de care dă dovadă regimul față de obligațiile internaționale, dar și față de drepturile omului și libertățile fundamentale ale belarușilor.

Purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe al Comisiei Europene, Peter Stano, a spus că sentințele continuă „represiunea brutală și sistematică a tuturor vocilor independente din Belarus”, iar Uniunea Europeană condamnă „aceste încălcări flagrante ale drepturilor omului și libertăților fundamentale de către regimul de la Minsk”.

Prin decizia din 14 decembrie anunțată în urma unuia din cele mai îndelungate procese din belarus, tribunalul din Homel a mai condamnat la 15 ani de închisoare un alt blogger, Ihar Losik, care este și consultant al postului nostru, Radio Europe Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL). Losik a fost acuzat că a folosit popularul său canal de pe rețeaua Telegram pentru a pregăti acțiuni de încălcare a ordinii publice.

Președintele RFE/RL, Jamie Fly, a spus că procesul cu ușile închise a fost „o parodie revoltătoare” și a făcut apel la eliberarea jurnaliştilor și bloggerilor arestați în Belarus. Organizațiile pentru drepturile omului îi consideră „deținuți politici” pe toți cei șase bloggeri și activiști, care au fost condamnați.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG