Linkuri accesibilitate

SUA și UE susțin un compromis în disputa dintre Bulgaria și Macedonia de Nord


Secretarul de stat american, Antony Blinken, și șeful politic al UE, Josep Borrell
Secretarul de stat american, Antony Blinken, și șeful politic al UE, Josep Borrell

Într-o declarație comună, secretarul de stat american și șeful politic al Uniunii Europene și-au exprimat sprijinul pentru încercarea Macedoniei de Nord de a începe negocierile de aderare la UE.

La 9 iulie, Antony Blinken și Josep Borrell au declarat că, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, avansarea pe calea aderării la UE a Macedoniei de Nord, alături de cea a Albaniei, este importantă pentru întreaga Europă. „În acest moment critic al istoriei europene, marcat de agresiunea nejustificabilă desfășurată de Rusia împotriva Ucrainei, avansarea parcursului Albaniei și al Macedoniei de Nord pe calea UE este esențială pentru consolidarea coeziunii și a rezilienței întregului continent european", au declarat aceștia. "Ghidate de valori comune și de standardele și criteriile de referință ale UE, ambele țări sunt pregătite să facă următorul pas spre aderarea la UE", a adăugat Blinken.

De asemenea, cei doi și-au oferit sprijinul pentru o propunere de compromis inițiată de Franța, care vizează să pună capăt vetoului Bulgariei, membră a UE, la oferta Macedoniei de Nord de a intra în blocul comunitar. Bulgaria a aprobat propunerea, care ar putea duce la menționarea minorității bulgare în preambulul constituției Macedoniei de Nord. Criticii din Macedonia de Nord, inclusiv principalul partid de opoziție, au atacat propunerea ca pe o „trădare” națională care amenință să le „bulgarizeze” țara.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG