Linkuri accesibilitate

SUA acuză cinci ruși că fac export ilegal cu tehnologie și ocolesc aplicarea sancțiunilor


Directorul FBI, Christopher Wray
Directorul FBI, Christopher Wray

Departamentul de Justiție al SUA a acuzat mai multe persoane de participare la scheme ilegale de export de tehnologii sofisticate către Rusia și de eludare a sancțiunilor impuse petrolului venezuelean.

Cinci cetățeni ruși și doi brokeri de petrol pentru Venezuela sunt acuzați într-un rechizitoriu desecretizat la 19 octombrie, în care se susține că au luat parte la aceste scheme, a declarat departamentul într-un comunicat de presă.

Departamentul de Justiție a precizat că unele tehnologii exportate au fost recuperate pe câmpul de luptă din Ucraina. De asemenea, a precizat că un „sistem de mașini cu potențiale aplicații în programe de proliferare nucleară și de apărare” a fost interceptat înainte de a ajunge în Rusia.

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că acuzațiile și arestările "evidențiază activitatea FBI de combatere a evaziunii flagrante a Rusiei față de sancțiunile americane și de încălcare a reglementărilor privind exporturile".

Doi dintre ruși - Iuri Orehov, 42 de ani, și Artem Artem Uss, 40 de ani - au fost arestați în Europa pe 17 octombrie. Acuzația susține că aceștia „au obținut tehnologie militară de la companii americane, au făcut contrabandă cu milioane de barili de petrol și au spălat zeci de milioane de dolari pentru industriași ruși, entități sancționate și cel mai mare conglomerat energetic din lume”, a precizat Departamentul de Justiție. Ceilalți trei ruși menționați în rechizitoriu sunt descriși ca fiind rezidenți ai Moscovei.

XS
SM
MD
LG