Linkuri accesibilitate

SUA acuză Iranul că ar fi intenționat răpirea unui jurnalist american și activist pentru drepturile omului


Jurnalista și activista pentru drepturile omului Masih Alinejad

Statele Unite au sancționat patru agenți de informații iranieni aflați în spatele unui complot eșuat de răpire a unui jurnalist american și activist pentru drepturile omului, a declarat vineri Departamentul Trezoreriei SUA (ministerul de finanțe). Sancțiunile vin după ce în iulie procurorii americani i-au acuzat pe cei patru de complot pentru răpirea jurnalistului din New York, care critica regimul de la Teheran.

Reuters a confirmat anterior că este vorba de jurnalista iraniano-americană Masih Alinejad. Iranul a negat acuzația. Într-o declarație privind sancțiunile, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Statele Unite „rămân conștiente de interesul iranian de a ataca și alți cetățeni americani, inclusiv actualii și foști oficiali americani”. El nu a dat alte detalii. „Complotul de răpire pus la cale de guvernul iranian este un nou exemplu al eforturilor sale continue de a reduce la tăcere vocile critice, oriunde ar fi acestea”, a declarat Andrea Gacki, de la Biroul de control al activelor străine al Trezoreriei.

Sancțiunile blochează toate proprietățile celor patru iranieni din Statele Unite și interzic orice tranzacție între ei și cetățenii americani. Unii ne-americani care efectuează anumite tranzacții cu cei patru ar putea fi, de asemenea, supuși sancțiunilor SUA, a adăugat departamentul. Printre cei sancționați se numără Alireza Shahvaroghi Farahani, înalt oficial al serviciilor de informații din Iran, precum și agenții de informații iranieni Mahmoud Khazein, Kiya Sadeghi și Omid Noori, a declarat Trezoreria, citată de Reuters.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG