Linkuri accesibilitate

SUA au declarat că o ofensivă rusă în Ucraina va obliga NATO să mărească ajutorul pentru Kiev


Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki

Statele Unite au declarat că o ofensivă rusă în Ucraina va obliga NATO să mărească ajutorul pentru Kiev și să amplaseze mai multe forțe mai apropie de Rusia.

„Dacă Rusia continuă ceea ce ar putea fi deja în curs de desfășurare, noi și aliații noștri suntem pregătiți să impunem costuri severe, care i-ar afecta economia și ar aduce exact ceea ce ea spune că nu vrea - mai multe capacități NATO, nu mai puține, mai aproape de Rusia, nu mai departe”, a declarat un înalt oficial al administrației Biden într-un briefing la 23 decembrie, potrivit agențiilor de știri.

Câteva ore mai devreme, președintele rus Vladimir Putin a cerut la o conferință de presă anuală la Moscova ca Occidentul să ofere Rusiei garanții de securitate „neîntârziat”. Rusia a cerut Statelor Unite și NATO să promită că nu vor amplasa arme în apropierea teritoriului rus, iar Ucraina nu va fi admisă în alianța politico-militară occidentală. Oficialul administrației Biden a spus că Statele Unite nu au oferit deocamdată vreun răspuns consistent cererii Rusiei privind garanții de securitate, dar că sunt gata să se angajeze în negocieri diplomatice cu Moscova, inclusiv pe cale bilaterală, prin intermediul NATO și al Organizația pentru Securitate și cooperare în Europa.

„Orice dialog trebuie să se bazeze pe reciprocitate, adică avem propriile noastre preocupări pe care le vrem puse pe masa discuțiilor”, a spus oficialul. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că nu există vreo înțelegere privind noi convorbiri între președintele Joe Biden cu Vladimir Putin. Ea a mai respins afirmațiile lui Putin despre faptul că, în criza ucraineană, agresorii ar fi Statele Unite și aliații lor. „Faptele arată clar că singura agresiune pe care o vedem la granița Rusiei cu Ucraina este consolidarea militară a rușilor și limbajul belicos al liderului Rusiei”, a spus Psaki.

Statele Unite, NATO și Kievul spun că Rusia a concentrat trupe ruse la granița ucraineană și în peninsula Crimeea pe care a ocupat-o în 2014, ceea ce poate semnala că pregătește o ofensivă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG