Linkuri accesibilitate

SUA: avertismentele epidemiologului șef al administrației


Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase.

Statele Unite rămân țara cea mai afectată din lume de pandemia de coronavirus iar economia a căzut deja într-o recesiune comparabilă cu Marea Depresie. În aceste condiții, administrația Trump vrea să redeschidă economia cât mai repede, specialiștii sunt sceptici.

Zile întregi America a dezbătut dacă Anthony Fauci se va prezenta sau nu în fața Congresului, pentru a depune mărturie despre evoluția pandemiei de coronavirus.

Corespondență de la Washington> Anthony Fauci
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

Directorul Centrului pentru Alergii și Boli Infecțioase, Anthony Fauci a depus mărturie în fața unei comisii senatoriale, prin video, de la locuința în care s-a autoizolat, ca măsură de precauție împotriva virusului. Relația lui Fauci cu președintele Donald Trump a fost până acum una sinuosă, iar asta se acutizează acum când Trump încearcă să redeschidă economia cât mai repede și agresiv cu putință, asta uneori împotriva recomandărilor propriei sale comisii de experți în sănătate publică.

În depoziția sa, doctorul a spus că un plan prea agresiv de redeschidere ar putea duce fără rost la „suferință și morți”. El a explicat că dacă recomandările medicale sunt nesocotite, noi focare ale virusului pot apărea în diverse locuri din țară și în cele din urmă o astfel de evoluție va încetini revenirea la normalitate. Asta după ce la o conferință de presă cu o zi înainte, Trump spusese „Ne-am ridicat la înălțimea momentului și am învins”, adăugând că s-a intrat într-o nouă fază, redeschiderea țării. Câteva state au nesocotit deja recomandările de securitate sanitară în vigoare iar Casa Alba a împiedicat Centrul pentru Controlul Bolilor să facă public un nou set de recomandări.

Amatori de conspirații, unii dintre ei aliați ai președintelui au susținut în ultima vreme că cifra de peste 80 de mii de morți, legate de pandemia de coronavirus, în Statele Unite ar fi o exagerare. Fauci a spus că, după toate probabilitățile, numărul este mai mare pentru că mai ales la New York, unde situația a fost și încă este gravă, multe persoane au murit la domiciliu și nu au fost numărate.

Senatorul republican Rand Paul a arătat la audiere că măsurile de izolare în America sunt mult prea dure, criticând de exemplu închiderea școlilor și argumentând că procentul copiilor care se îmbolnăvesc este mic.

Fauci a răspuns că nu a făcut până acum decât să dea sfaturi acolo unde se pricepe, adaugând că informațiile cu privire la virus sunt limitate și din ce mai des apar informații ca noul coronavirus poate afecta și copii, în unele cazuri cu simptome ale sindromului Kawasaki.

În alocuțiunea sa introductivă, președintele Comisiei, senatorul Lamar Alexander a recunoscut – contrazicând ceea ce Trump susține – că situația testării nu este corespunzătoare în America. El a adăugat că îmbunătățirea acesteia ar crește probabilitatea ca redeschiderea economiei să aibă succes.

XS
SM
MD
LG