Linkuri accesibilitate

SUA: democrații propun un nou ajutor substanțial pentru economie și comunitățile locale


Șefa majorității democrate din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, Washington, februarie 2020.
Șefa majorității democrate din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, Washington, februarie 2020.

Democraţii au anunţat marţi, în Congres, un pachet masiv de asistenţă în valoare de 3 miliarde de dolari pentru a ajuta economia americană afectată de pandemia noului coronavirus şi pe zecile de milioanele de americani deveniţi şomeri.

Acest proiect, denumit „lege pentru eroi”, a fost prezentat în Camera Reprezentanţilor, unde democraţii sunt majoritari şi ar putea să îl aprobe vineri, 15 mai.

Pachetul nu are însă mari şanse să fie aprobat şi în Senat, unde republicanii care deţin controlul consideră, la fel ca preşedintele Donald Trump, că ar trebui să se aştepte ca măsurile financiare deja aprobate să îşi facă efectul înainte de a se adopta alte măsuri.

În martie, Congresul a aprobat un pachet uriaş de relansare a economiei de 2,2 trilioane de dolari (Legea Cares), lege care a fost promulgată de Donald Trump. Printre prevederile acestei legi s-au numărat distribuirea de cecuri individuale populaţiei şi 349 de miliarde de dolari pentru un fond dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii.

Un al doilea plan de ajutor de aproape 500 de miliarde de dolari a completat această lege la sfârşitul lunii aprilie.

Propunerea democrată, pe de altă parte, mărește ajutorul direct pentru americani până la 6 mii de dolari pentru o familie și prevede aproape 1.000 de miliarde de dolari pentru state şi comunităţile locale, astfel încât să se asigure salariile angajaţilor publici „esenţiali”, precum cei din spitale şi şcoli.

Statele Unite rămân țara cea mai afectată de pandemia de coronavirus din lume, cu aproape 82.000 de decese şi peste 1,3 milioane de cazuri declarate oficial de contaminare.

XS
SM
MD
LG