Linkuri accesibilitate

SUA avertizează China: Livrările de armament către Rusia vor avea consecințe


Președintele SUA, Joe Biden (dreapta), și președintele chinez Xi Jinping, înainte de întâlnirea bilaterală de la summitul G20
Președintele SUA, Joe Biden (dreapta), și președintele chinez Xi Jinping, înainte de întâlnirea bilaterală de la summitul G20

Știrile provenite de la agenții de informații că China ar lua în considerare să livreze armament Rusiei îngrijorează la Washington.

„O armată rusă care este alimentată sau ajutată de o infuzie de armament chinez devine mai periculoasă și mai capabilă” – a declarat o oficialitate din administrația americană.

SUA avertizează China: Livrările de armament către Rusia vor avea consecințe
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00

În acest context, Casa Albă a avertizat China să nu livreze Rusiei armament, avertizând că un astfel de pas ar avea consecințe. China a negat că ar avea astfel de intenții, iar până acum nu există dovezi că Beijingul și-ar materializa presupusele intenții de a înarma Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională, John Kirby a spus că din informațiile avute la dispoziție, China nu exclude posibilitatea de a vinde armament Rusiei, dar nu pare să o facă încă. Informațiile inițiale nu precizau ce fel de armament ar putea oferi China, sau dacă între echipamentele respective se numără și drone.

Într-un interviu acordat duminică, directorul CIA a spus că decizia de a face publice informațiile este menită să descurajeze China, să o convingă să nu livreze arme Moscovei. El a spus „Secretarul de stat Blinken și președintele cred că este important să comunice cu claritate care ar fi consecințele unei astfel de decizii”. S-a luat în considerare la Washington și ipoteza desecretizării informațiilor avute la dispoziție, dar s-a renunțat deocamdată pentru a proteja surse.

Acuzațiile că China ar avea intenția să alimenteze Rusia cu arme au survenit în condițiile în care Beijingul a prezentat un plan de pace, primit cu scepticism în Occident. Anumite oficialități din administrația Biden cred că China și-ar semnala intervenția în conflictul din Ucraina, într-un sens sau în altul, ca răspuns la gesturile Statelor Unite vizând întărirea alianțelor în zona Asia – Pacific. Alții cred că de fapt China nu și-a modificat poziția de la începutul conflictului încoace.

O oficialitate a administrației a explicat că se dorește ca Ucraina să nu fie, în raporturile cu China, una dintre chestiunile în care există dezacord. Cu alte cuvinte să recunoască „că nu este ok ca Rusia să omoare ucrainieni nevinovați și nimeni nu trebuie să-i ajute să o facă”.

XS
SM
MD
LG