Linkuri accesibilitate

SUA blochează conturile americane ale Băncii Centrale afgane


Imagini de pe aeroportul internațional de la Kabul, unde mulți afgani speră să „prindă” un avion spre exterior, după ce milițiile Taliban au preluat puterea in țară, Kabul, Afganistan, 16 august 2021.

Statele Unite au înghețat rezervele Băncii Centrale Afgane din conturile SUA, privând milițiile taliban de miliarde de dolari. „Orice active ale Băncii Centrale pe care guvernul afgan le are în Statele Unite nu vor fi puse la dispoziția talibanilor", a declarat un oficial al administrației americane în 17 august.

Administrația președintelui Joe Biden a luat decizia în weekend, în timp ce milițiile taliban cucereau capitală , Kabul, la 15 august, în urma unei ofensive rapide care a răsturnat de la putere guvernul susținut de Occident.

Luptătorii talibani merg din casă în casă în Kabul pentru execuții publice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00

Potrivit Fondului Monetar Internațional, rezervele Băncii Centrale afgane erau în total de 9,4 miliarde de dolari la sfârșitul lunii aprilie.

Se crede că majoritatea rezervelor sunt depuse la New York Federal Reserve Bank și la alte instituții financiare din SUA.

Activele includ dolari, aur și bonduri de trezorerie americane.

Talibanii se află pe lista organizațiilor sancționate de Statele Unite , ceea ce înseamnă că le-ar putea fi blocat accesul la fondurile externe, dacă Washingtonul și aliații săi nu recunosc noul guvern.

Pe lângă înghețarea activelor, Washingtonul ar putea bloca și ajutorul acordat Afganistanului de la creditori internaționali, cum ar fi Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială. Afganistanul este una dintre cele mai sărace țări din lume și este foarte dependent de ajutorul extern, care a acoperit aproximativ trei sferturi din bugetul guvernului, potrivit Băncii Mondiale.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG