Linkuri accesibilitate

SUA cer Rusiei să înceteze orice activitatea militară în apropierea centralelor nucleare ucrainene


Centrala atomică de la Zaporoje. (Arhivă)

Statele Unite au cerut luni Rusiei să înceteze orice activitate militară în interiorul și în jurul centralelor nucleare din Ucraina, începând cu cea de la Zaporojie, pe care o controlează din martie.

„Continuăm să cerem Rusiei să înceteze toate operațiunile militare în interiorul și în jurul centralelor nucleare ucrainene și să returneze controlul Ucrainei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în timpul unei conferințe de presă la bordul Air Force One. „Să te lupți în jurul unei centrale nucleare este periculos”, a spus ea, precizând că, potrivit datelor colectate, „din fericire, nu avem niciun indiciu de creștere anormală a nivelului de radioactivitate”.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc încă de vineri de bombardarea uzinei Zaporojie din sudul Ucrainei.

Rusia a declarat că ultima lovitură, din noaptea de sâmbătă spre duminică, a avariat o linie de înaltă tensiune care alimentează cu energie electrică două regiuni ucrainene.

Bombardamentul „lansat de forțele armate ucrainene” este „potențial extrem de periculos” și „ar putea avea consecințe catastrofale pentru o zonă largă, inclusiv pe teritoriul european”, a acuzat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Purtătoarea de cuvânt a ministerului de Extrene a acuzat Ucraina că „ia ostatecă Europa” cu atacurile de la Zaporojie dar și Națiunile Unite și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că nu ar avea curajul să „arate cu degetul spre Kiev”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de „terorism nuclear”, care ar justifica impunerea de noi sancțiuni internaționale, de data aceasta asupra sectorului nuclear al Moscovei.

„Nu există vreo naţiune în lume care să se poată simţi în siguranţă atunci când un stat terorist trage asupra unei centrale nucleare”, a spus duminică noapte președintele ucrainean.

„Doamne fereşte, dacă se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul care va împrăştia contaminarea radioactivă”, a mai declarat Zelenski.

Previous Next

XS
SM
MD
LG