Linkuri accesibilitate

SUA: Colegiul Electoral a confirmat victoria democratului Joe Biden


Președintele ales al SUA, democratul Joe Biden, ține un discurs televizat după ce Colegiul Electoral a confirmat victoria sa în alegerile din 3 noiembrie, Delaware, 14 decembrie 2020
Președintele ales al SUA, democratul Joe Biden, ține un discurs televizat după ce Colegiul Electoral a confirmat victoria sa în alegerile din 3 noiembrie, Delaware, 14 decembrie 2020

Colegiul Electoral american a confirmat victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020.

Sistemul electoral în SUA
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:54 0:00

În sistemul american, președintele nu este ales prin vot popular direct, ci indirect, la nivelul fiecărui stat, care în funcție de rezultatul local al votului, își însărcinează electorii ce-i revin să voteze pentru unul din candidați în cadrul Colegiului Electoral. Tradițional, este un proces formal, ignorat de presă și opinia publică dar care anul acesta a avut o însemnătate specială, după ce Donald Trump a refuzat să-și accepte înfrângerea, atacând rezultatul votului în justiție, pe motivul că alegerile ar fi fost fraudate.

Campania sa electorală a înaintat aproape 50 de plângeri în justiție, încercând să obțină răsturnarea rezultatului într-o serie de state cheie, dar plângerile au fost respinse din lipsă de dovezi concludente, iar Curtea Supremă a refuzat de două ori să se pronunțe.

„Constituția și voința poporului au învins”, a spus Biden, după ce Colegiul Electoral a confirmat victoria sa cu 306 voturi „pentru”, față de 232 „pentru” Trump. „Noi, poporul, am votat. Încrederea în instituțiile noaste a rezistat. Integritatea sistemului nostru electoral este intactă. A venit timpul să întoarcem pagina. Să ne reunim. Să vindecăm rănile”, a mai spus Biden.

Președintele ales nu a omis să reamintească faptul că Trump a câștigat în 2016 Casa Albă cu același rezultat, pe care atunci îl califica drept „o victorie zdrobitoare”.

Rezultatul votului din Colegiul Electoral este acum trimis în Congres, unde va fi confirmat pe 6 ianuarie, iar pe 20 ianuarie va avea loc inaugurarea noului președinte, Joe Biden.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG