Linkuri accesibilitate

SUA: Congresul asaltat de susținători violenți ai lui Donald Trump. Trupe FBI au intrat în clădire pentru a restaura ordinea

În loc să fie o formalitate, validarea victoriei lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din SUA s-a lăsat cu asaltul susținătorilor lui Donald Trump asupra Capitolului. Mai multe, pe romania.europalibera.org


Prima provocare a republicanilor pentru a întârzia validarea lui Joe Biden

Parlamentarii republicani au lansat miercuri prima lor provocare oficială la victoria alegerilor prezidențiale a lui Joe Biden, obiectând asupra rezultatelor din statul Arizona. Ei au preluat, astfel și au dus în Congres efortul neîncetat al lui Donald Trump de a răsturna rezultatele alegerilor într-o sesiune comună extraordinară a Congresului, transmite Associated Press. În acest timp, afară, ​manifestanții s-au îmbulzit spre Capitoliu, luptându-se cu poliția, după un miting în apropierea Casei Albe, unde Trump i-a îndemnat pe susținătorii săi să meargă spre Capitol Hill.

„​Nu vom renunța niciodată. Nu vom admite niciodată. Nu se întâmplă. Nu acceptați când este vorba de furt”, a spus Trump la miting.

Cel puțin 60 de cauze judecătorești purtate de campania lui Trump de a contesta rezultatele alegerilor au fost respinse, inclusiv unele prezidate de judecători numiți de Trump.

Dar mai mult de 100 de parlamentari republicani loiali lui Trump au plănuit să se opună victoriei lui Biden și să întârzie aprobarea oficială a Congresului pentru certificarea victoriei lui Biden, transmite AFP.

Republicatul Paul Gosar din Arizona, flancat de senatorul Ted Cruz din Texas, s-a ridicat pentru a obiecta la acceptarea de rutină a rezulatului voturilor. Obiecția va duce la două ore de dezbatere în Cameră și Senat, trimițând parlamentarii la deliberări separate.

Cu puțin timp înainte de începutul sesiunii comune a Congresului, vicepreședintele Mike Pence a anunțat că își va exercita rolul constituțional, arătând că nu are autoritatea de a respinge voturi din partea Colegiului Electoral și că nu-și va depăși rolul formal.

Unii cred că eu, în calitate de vicepreședinte, pot să accept sau să resping unilateral voturi ale Colegiului Electoral. Alții cred că voturile nu ar trebui niciodată contestate de sesiunea comună a Congresului.

După studierea atentă a Constituției noastre, a legilor și istoriei, cred că niciuna dintre ele nu este corectă.

Fondatorii noștri au fost foarte atenți la posibilitatea monopolizării puterii și au creat o republică bazată pe separația puterilor, pe pârghii și contraponderi înscrise în Constituția Statelor Unite.

Învestirea vicepreședintelui cu autoritate unilaterală de a decide cine a câștigat alegerile prezidențiale este complet contradictorie cu această filosofie, a scris Mike Pence într-un comunicat remis colegilor săi din Congres, arătând că rolul său este unul pur formal.

Cu doar câteva ore înainte de ceremonialul validării din Congres, Trump s-a rugat de vicepreședintele său să blocheze întreg procesul și să răstoarne rezultatul alegerilor susținând în continuare teza falsă a fraudării alegerilor invocând o cerință a statelor care nu există.

„Statele vor să își corecteze voturile, despre care știu că sunt bazate pe iregularități și fraudă, iar procesul corupt nu a primit aprobarea legislativelor. Mike Pence nu trebuie decât să le trimită înapoi către state ȘI CÂȘTIGĂM. Fă-o, Mike, acesta este momentul pentru curaj extrem!”, a scris Trump pe Twitter.

Transmiterea mesajului lui Pence către vicepreședintele său prin intermediul Twitter este interpretată de analiști ca o dovadă a răcirii relațiilor dintre cei doi sau cel puțin de distanțare a vicepreședintelui Pence de efortul lui Trump de a respinge rezultatului votului prin toate mijloacele posibile, ignorând realitatea, prin susținerea tezei false a fraudării alegerilor.

Ședințele celor două Camere în care se dezbate obiecția asupra electorilor din Arizona, au fost suspendate.

Unii dintre protestatari aveau cu ei inclusiv steaguri ale Confederației, statul sclavagist format în timpul Războiului Civil American (1861-1865).

Poliția Capitolului SUA evacuează unele clădiri de birouri ale Congresului din cauza „activității poliției”, în timp ce mii de oameni se adună în afara Capitoliului.

Poliția a spus membrilor personalului congresului că trebuie să evacueze clădirea de birouri Cannon House și clădirea care găzduiește Biblioteca Congresului.

Nu este clar ce anume a determinat în mod specific evacuarea dar în stradă susținătorii lui Trump fac eforturi pentru a lua cu asalt Capitoliul, clădire a Congresului SUA în care se formalizează victoria lui Joe Biden.

Revolta a izbucnit după ce Trump și-a incitat susținătorii în afara Casei Albe în timpul unui miting în care a continuat să facă afirmații neîntemeiate cu privire la rezultatele alegerilor prezidențiale.

Trump a spus că nu va admite niciodată înfrângerea, în ciuda lipsei unor dovezi credibile ale fraudelor electorale pe scară largă.

Donald Trump le cere manifestanților să protesteze pașnic.

Vicepreședintele Mike Pence a fost evacuat din clădirea Capitoliului după ce protestatari înarmați au ajuns în clădire. (CNN)

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG