Linkuri accesibilitate

SUA: democrații îl acuză pe Trump că a fost un „actor”, nu un „spectator” în asaltul asupra Congresului


Reprezentantul Jamie Raskin, democrat din Maryland, șeful acuzației în al doilea proces de „impeachment” împotriva lui Donald Trump, Washington, 10 februarie 2021.

În Senatul american, unde are loc al doilea proces de „impeachment” (suspendarea) a fostului președine Donald Trump, echipa de democrați din Camera Reprezentanților – care reprezintă acuzarea – auargumentat că Trump a fost „principalul incitator” al asaltului asupra clădirii Congresului, din 6 ianuarie și nu un „spectator inocent”. Asaltul s-a soldat cu moartea a cinci persoane, inclusiv un ofițer de poliție, iar acuzația a prezentat miercuri – în a doua zi a procesului – imagini video, fragmente din discursul ținut de Trump înainte de atacul asupra Congresului, mesaje Twitter ale președintelui ca dovadă că acesta a incitat activ mulțimea. Șeful acuzației, Jamie Raskin – membru în Camera Reprezentanților din statul Maryland – a declarat că toate aceste dovezi arată că Trump „nu a vorbit” la modul figurativ, ci i-a îndemnat activ pe simpatizanții săi la acțiune. I-a incitat prin faptul că a perpetuat teza falsă că alegeri prezidențiale din noiembrie 2020 fuseseră „furate”și prin declarația că ar fi „datoria lor patriotică” să răstoarne acest rezultat. Mai mult, l-au acuzat pe președinte că nu a încercat, în nici un moment, să pună capăt violenței.

Pentru ca președintele să fie declarat vinovat este nevoie de votul a 67 de senatori, ceea ce înseamnă 17 senatori republicani pe lângă cei 50 de democrați, ceea ce este greu de crezut că se va întâmpla. Chiar dacă Trump este achitat la sfârșitul acestui proces, ca și în februarie 2020, rămâne primul președinte al Statelor Unite pus de două ori sub acuzare în Congres.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG