Linkuri accesibilitate

SUA: Derek Chauvin, condamnat la peste 22 de ani de închisoare pentru uciderea lui George Floyd


Derek Chauvin în instanța de judecată

Fostul polițist din Minneapolis Derek Chauvin a fost condamnat vineri la 22 de ani și jumătate de închisoare pentru decesul lui George Floyd, a cărui moarte sub genunchiul lui Chauvin a provocat cele mai mari proteste anti-rasiste din ultimele decenii în Statele Unite și în alte țări.

Potrivit AP, este una din cele mai severe sentințe pronunțate împotriva unui polițist american pentru uciderea unei persoane de culoare.

Cu toate acestea, membrii familiei Floyd și alții au fost dezamăgiți. Procurorii ceruseră 30 de ani de închisoare. Dacă se poartă bine, Chauvin, care și-a întrerupt tăcerea de un an ca să ofere condoleanțe rudelor lui Floyd, poate ieși din pușcărie după două treimi din pedeapsă, adică după 15 ani.

Judecătorul Peter Cahill a mers mai departe decât sentința de 12 ani și jumătate prevăzută de recomandările statului Minnesota, invocând „abuzul de autoritate și încredere” al lui Chauvin, ca și „cruzimea” arătată de el față de Floyd.

Avocatul familiei Floyd, Ben Crump, a spus că familia a obținut „o anumită satisfacție”, dar speră ca Chauvin să ia pedeapsa maximă la viitorul proces de drept civil federal. El adăugat: „Adevărata dreptate în America va fi când femeile și bărbații negri nu se vor mai teme că vor fi uciși de poliție doar pentru culoarea pielii lor. Asta va fi adevărata dreptate”.

În Piața George Floyd, cum este cunoscută acum intersecția unde Floyd a fost trântit și ținut la pământ, mulțimea adunată în așteptarea sentinței a izbucnit în aplauze.

Fostul polițist, alb, a fost inculpat în aprilie pentru omucidere, după ce la 25 mai 2020 l-a călcat pe Floyd pe gât cu genunchiul vreme de nouă minute și jumătate, în timp ce Floyd, care avea 46 de ani, se plângea că nu poate respira.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG