Linkuri accesibilitate

SUA desfășoară trupe suplimentare în Orientul Mijlociu ca răspuns la atacul asupra ambasadei sale de la Bagdad


Protestatari atacând ambasada SUA din Bagdad, 31 decembrie 2019
Protestatari atacând ambasada SUA din Bagdad, 31 decembrie 2019

Statele Unite desfășoară imediat 750 de trupe suplimentare în Orientul Mijlociu și mai multe în următoarele zile, după ce protestatarii pro-iranieni au luat cu asalt ambasada SUA în capitala irakiană Bagdad. Anunțul a fost făcut de secretarul american al apărării, Mark Esper. „Statele Unite vor proteja poporul și interesele americane oriunde s-ar găsi în întreaga lume”, a spus el. Manifestanții au atacat marți ambasada americană de la Bagdad, ca gest de protest față de atacurile aeriene americane, cu două zile mai devreme, care au ucis cel puțin 25 de membri ai unui grup de militanți susținuți de Iran. Protestul a determinat forțele de securitate irakiene să folosească gaze lacrimogene ca să împrăștie mulțimea.

Potrivit agenției Reuters, 12 milițieni au fost răniți în timpul atacului, pentru care președintele american Donald Trump a blamat Teheranul. „Iranul va fi răspunzător pe deplin de viețile pierdute sau de daunele suferite la oricare dintre obiectivele noastre”, a avertizat președintele Trump . „Vor plăti un preț foarte mare”, a mai scris Trump pe Twitter, adăugând: „Anul Nou!”

Teheranul a negat că se află în spatele protestelor violente de la ambasada SUA și a avertizat împotriva oricăror represalii. Atacul împotriva ambasadei americane la Bagdad a fost opera unor „terorişti”, a afirmat marţi seara și secretarul de stat american, Mike Pompeo, numind două persoane pe care le-a considerat a fi în spatele protestelor de la Bagdad.

XS
SM
MD
LG