Linkuri accesibilitate

Emisarul special al SUA pentru Afganistan se află în Qatar pentru discuții cu talibanii


Zalmay Khalilzad
Zalmay Khalilzad

Emisarul special al Statelor Unite pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, se află în Qatar pentru discuții cu talibanii cu scopul de a-i convinge să oprească ofensiva împotriva forțelor guvernamentale afgane.

În capitala Qatarului, Doha, unde gruparea militantă are un birou politic, Khalilzad va „presa talibanii să-și oprească ofensiva militară și să negocieze o soluție politică, care este singura cale către stabilitate și dezvoltare în Afganistan”, se spune într-o declarație a Departamentul de Stat.

Talibanii și-au lansat ofensiva în Afganistan după 1 mai, când Statele Unite și aliații săi au început oficial retragerea forțelor din țara măcinată de război, urmând să o încheie până la sfârșitul lunii august. Pe fondul progreselor rapide ale insurgenților, armata americană a avertizat că securitatea din Afganistan „nu se îndreaptă în direcția corectă” și a cerut guvernului de la Kabul să facă mai mult pentru a se apăra.

La 9 august, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a exprimat „îngrijorări serioase”, dar a insistat asupra faptului că forțele afgane sunt capabile să apere țara împotriva grupării militante fundamentaliste, în ciuda relatărilor că talibanii au capturat cel puțin șase capitale de provincie.

XS
SM
MD
LG