Linkuri accesibilitate

SUA donează R. Moldova echipament pentru a simplifica controlul mijloacelor de transport la frontieră


Fotografie de la evenimentul de donare a 10 truse de detectare a contrabandei, furnizate de USAID Serviciului Vamal al Republicii Moldova.
Fotografie de la evenimentul de donare a 10 truse de detectare a contrabandei, furnizate de USAID Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Posturile vamale Leușeni, Sculeni și Giurgiulești vor primi echipamente neinvazive pentru a efectua controlul fizic al mijloacelor de transport. Echipamentele, donate de SUA, au scopul de a spori contracararea contrabandei la punctele de trecere a frontierei.

Cele 10 kituri de echipament au fost donate prin programul MISRA (Reforme Instituționale și Structurale în Moldova, USAID), cu care R. Moldova are dezvoltat un plan de acțiuni. Potrivit directorului Serviciului Vamal, Igor Talmazan, donația reprezintă unul din cele 10 subpuncte planificate pentru 2024.

Noul echipament vine să simplifice controlul vamal și să identifice bunurile ascunse în locuri special amenajate, prin controale rapide și detaliate fără a fi necesară demontarea autovehiculelor sau containerelelor. Acest lucru va asigura un flux eficient la frontieră și va reduce timpul de așteptare pentru călători.

Ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent Longsdon, a menționat la evenimentul de transmitere a donației că operațiunile de la frontiera moldo-română devin tot mai critice, în contextul invaziei ruse în Ucraina. „SUA ajută Serviciul Vamal să răspundă acestor provocări printr-un portofoliu larg de asistență. Acest suport include o instruire mai bună, digitalizare și echipamente noi pentru posturile vamale prioritare”, a precizat diplomatul.

Coadă de 3 kilometri la Costești. Camioanele ucrainene, redirecționate prin Moldova, din cauza blocajelor din Polonia, Slovacia și Ungaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00

În 2023, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a susținut stabilirea unui control coordonat între România și Republica Moldova la vama Leușeni-Albița. De asemenea, a dotat cu birouri mobile și tehnologii moderne postul vamal nou de la Leova-Bumbăta și a furnizat un soft pentru control vamal mai rapid.

În acest an, prin intermediul programului USAID, Serviciul Vamal urmează să primească un scaner mobil pentru camioane, cu care va fi dotat postul vamal Tudora.

În prezent, potrivit directorului Serviciului Vamal, este în derulare inițierea proiectului pentru rândurile electronice, cu un program pilot la punctul vamal Costești, precum și proiecte ce țin de dezvoltarea sistemului accounting, pentru garanții vamale.

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG