Linkuri accesibilitate

SUA: Încă un proces cu ecouri electorale, al lui Hunter Biden


Hunter Biden sosește la tribunal în procesul din Delaware, împreună cu soția Melissa Cohen Biden. 3 iunie 2024.
Hunter Biden sosește la tribunal în procesul din Delaware, împreună cu soția Melissa Cohen Biden. 3 iunie 2024.

După verdictul de săptămâna trecută în procesul intentat la New York lui Donald Trump, un alt caz are reverberații electorale. De data asta, este vorba de familia lui Joe Biden.

Într-un proces care a debutat în statul Delaware, procurorii susțin că fiul mai tânăr al președintelui Biden, Hunter Biden, ar fi mințit despre consumul său de droguri în formulare pe care le-a completat când a cumpărat o armă în 2018.

Hunter Biden susține că este nevinovat. Dacă juriul îl găsește însă vinovat pentru toate cele trei acuzații federale, ar putea fi condamnat la până la 25 de ani de închisoare.

Procesul - care are pe fundal campania tatălui lui pentru un nou mandat ca președinte - va include după toate probabilitățile detalii cu privire la dependența fiului de cocaină, oferind potențial material pentru dușmanii politici ai șefului executivului american.

Președintele Biden a refuzat repetat să comenteze cazul, ca șef de stat, dar a declarat într-un comunicat în dimineața începutului procesului că își iubește „fără margini” fiul și că are încredere în el. „Rezistența lui Hunter în fața obstacolelor și forța de care a dat dovadă în procesul de recuperare ne inspiră”, a spus președintele Biden.

Magazinul de arme

Hunter Biden se confruntă cu trei acuzații federale: două acuzații de declarații false și o acuzație de posesie ilegală a unei arme de foc. Toate acuzațiile se referă la achiziționarea unui revolver, la un magazin de arme din Delaware, în octombrie 2018.

Conform propriilor declarații, Hunter Biden era la vremea respectivă complet dependent de cocaină. Procurorii susțin că el a pretins atunci când a achiziționat revolverul că nu era „un consumator ilegal și dependent de nici un stimulent narcotic”. A treia acuzație este legată de posesia unei arme de foc în timp ce consuma droguri. Pentru a-l condamna, procurorii vor trebui să convingă membrii juriului că Hunter Biden a făcut declarații false cu bună știință, în încercarea de a înșela magazinul, care i-a vândut pistolul.

În plus, vor trebui să dovedească că Hunter Biden era consumator de droguri sau dependent de droguri și că a achiziționat arma deși știa că nu era autorizat să o facă. În documentele depuse în instanță, înainte de începerea procesului, procurorii au sugerat că se vor baza, în parte, pe mesaje personale și alte comunicări trimise în timp ce Hunter Biden era dependent de droguri.

Într-un astfel de mesaj, Hunter Biden se referă la sine însuși ca fiind un „mincinos și un hoț și un păcătos și un utilizator de droguri”.

La fiecare 15 minute, șapte zile pe săptămână

Procurorii vor putea de asemenea să se refere la memoriile lui Hunter Biden din 2021, în care el a detaliat experiențele sale ca utilizator de droguri care era „treaz 24 de ore pe zi, consumând droguri la fiecare 15 minute, șapte zile pe săptămână”.

Hunter Biden a acuzat repetat republicanii că folosesc dependența și recuperarea sa pentru a-l „umili" și a-l ataca pe tatăl său. Într-un interviu acordat ABC News în aprilie, el a spus că este „rănit” și „supărat” de acuzațiile aduse împotriva sa și a respins sugestiile că ar fi primit tratament preferențial din partea sistemului de justiție penală. „Cred că ceea ce se întâmplă este o formă de a-mi umili tatăl.” – a spus Hunter Biden.

Joe Biden (dreapta) și fiul său Hunter Biden (stânga) în 2013. Afacerile lui Hunter în Ucraina au făcut obiectul curiozității lui Donald Trump în timpul campaniei, trei ani mai târziu, când a încercat să găsească nereguli pe care să le poată exploata politic.
Joe Biden (dreapta) și fiul său Hunter Biden (stânga) în 2013. Afacerile lui Hunter în Ucraina au făcut obiectul curiozității lui Donald Trump în timpul campaniei, trei ani mai târziu, când a încercat să găsească nereguli pe care să le poată exploata politic.

Opoziția politică îl vizează însă pe Hunter Biden și în legătură cu alte situații în care a creat impresia că și-ar fi folosit influența pentru a obține foloase materiale. El a fost nevoit să renunțe la un post în consiliul unei companii de energie ucraineană în 2019 după ce a fost criticat de către republicani pentru aparentul său conflict de interese.

Deși este puțin probabil ca procesul din Delaware să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale din 2024, adversarii politici ai președintelui Biden ar putea folosi cazul pentru a submina credibilitatea sa și a familiei sale.

În cele din urmă, impactul pe termen lung al procesului asupra reputației președintelui Biden și asupra realegerii sale pot depinde în mare măsură de rezultat și de modul în care va gestiona efectele acestuia.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG