Linkuri accesibilitate

SUA investighează publicarea unor documente secrete privind sprijinul militar acordat Kievului


Vehicule blindate de transport de trupe se deplasează pe drumul din Bakhmut, în timp ce continuă luptele grele pentru controlul orașului.
Vehicule blindate de transport de trupe se deplasează pe drumul din Bakhmut, în timp ce continuă luptele grele pentru controlul orașului.

Guvernul american investighează apariția în presă a unor documente care cuprind detalii despre planurile SUA și NATO de a oferi ajutor militar pentru o posibilă ofensivă ucraineană în următoarele săptămâni.

Ucraina și Rusia continuă să se lupte în zona orașului Bahmut din estul țării, armata ucraineană afirmând că au avut loc, în ultimele 24 de ore „peste 40 de atacuri rusești” pe linia frontului.

Au fost raportate lupte în jurul localităților Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka, a anunțat Statul Major General al Ucrainei în buletinul său zilnic din dimineața zilei de 7 aprilie, descriind confruntările ca fiind „violente”. RFE/RL nu a putut verifica aceste informații din surse independente.

Fotografiile aeriene din Mariinka postate pe Twitter de publicația Kyiv Post înfățișează ruinele unei localități în care trăiau aproximativ zece mii de persoane înainte ca Rusia să își lanseze invazia în februarie 2022.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului american al Apărării, Sabrina Singh, a declarat, la sfârșitul zilei de 6 aprilie, că Washingtonul analizează apariția pe rețelele de socializare a unor documente secrete care conțin detalii despre livrările de arme către Ucraina, precum și despre efectivele batalioanelor și alte informații sensibile.

„Suntem conștienți de informațiile privind postările de pe rețelele de socializare, iar departamentul analizează această chestiune”, a declarat Singh.

Documentele, vechi de cel puțin cinci săptămâni și cel puțin unul dintre ele „strict secret”, au circulat pe paginile pro-ruse de pe Twitter și Telegram.

Analiștii militari spun că unele dintre documente par să fi fost falsificate pentru a crește, printre altele, estimările privind victimele ucrainene și a le reduce pe cele privind pierderile rusești.

Documentele includ informații despre utilizarea de către Ucraina a munițiilor pentru sistemele de rachete HIMARS și alte arme avansate.

The New York Times consideră că scurgerea de informații este „o mare lovitură pentru Moscova” care ar putea „dăuna schimbului de informații între Ucraina și Statele Unite”.

Financial Times a relatat pe 6 aprilie că Statele Unite, Germania și Ungaria se opun eforturilor Poloniei și celor trei state baltice de a oferi Kievului o așa-numită „foaie de parcurs” pentru aderarea la NATO la un summit al blocului de la Vilnius din iulie. Miniștrii de externe ai NATO s-au reunit la Bruxelles în această săptămână pentru a planifica summitul.

NATO a declarat în 2008 că Ucraina ar putea deveni membră a alianței la un moment dat, dar de atunci nu a mai avansat în această direcție. La acea vreme, Statele Unite îndemnau adoptarea unui Plan de acțiune pentru aderarea Ucrainei, în timp ce Franța și Germania se opuneau.

XS
SM
MD
LG