Linkuri accesibilitate

SUA: măsuri drastice de securitate în pregătirea inaugurării președintelui Biden


Sute de militari din Gărzile Naționale au fost staționați în clădirea Congresului, Washington, 13 ianuarie 2021.
Sute de militari din Gărzile Naționale au fost staționați în clădirea Congresului, Washington, 13 ianuarie 2021.

Persistă pericolul ca demonstrații violente să se producă la Washington și în alte state americane, în zilele premergătoare și în chiar ziua inaugurării noului președinte Joe Biden, avertizează majoritatea analiștilor americani.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Link direct

Surse de securitate susțin că extremiști ar putea folosi arme de foc și material explozibil. Măsurile de siguranță sunt însă foarte stricte.

Grupările care intenționează să se manifeste și care îl sprijină pe președintele Trump cu mare devotament se văd acum private de rețelele majore de socializare, după asaltul asupra clădirii Congresului, din 6 ianuarie, soldat cu morți, răniți și distrugeri. Așa că sunt obligați să migreze către rețele mai mici și obscure. Decizia Twitter, Facebook și a altor rețele majore de a contracara cu hotărâre postările și grupările care propagă violența, induce un sentiment puternic de izolare în rândurile celor radicalizați, dar și reduce potențialului lor de a atrage noi susținători.

Cenzură sau securitate online. Dezbateri după blocarea conturilor președintelui Trump
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:29 0:00

Cei înregimentați în grupări de extremă dreapta sau susținând teorii ale conspirației - marea majoritate - cred că incidentele de la Congres au reprezentat un succes și vor să continue în același mod.

Unele dintre demonstrațiile preconizate pentru următoarele zile au fost însă anulate, fie din cauza amplelor desfășurări de forțe de ordine, a ideii că dacă ar veni la Washington ar cădea într-o capcană, fie pentru că opțiunea unei acțiuni violente nu mai poate fi răspândită masiv. În plus, fără rețelele majore de socializare și fără prezența lui Trump pe Twitter – susținători ai președintelui sau miliții radicale se simt debusolați, dar se adaptează și optează pentru ceea ce consideră a fi o luptă pe termen lung.

În diverse colțuri ale internetului, grupările extremiste sunt mai greu de monitorizat și de aceea – în condițiile în care discuțiile virtuale par să se fi înmulțit – forțele de ordine vor să evite orice risc, chiar dacă ar fi vorba despre indivizi izolați, care recurg la violență.

Extremiști de dreapta cer susținătorilor să dea foc la clădiri și să-i agreseze pe cei percepuți că l-ar ajuta pe Biden.

Enrique Tarrio, liderul grupării „Proud Boys” („Baieții Mândri”, grupare semi-militarizată de extremă) a scris pe Telegram: „Nu vom rămâne pasivi în următorii patru ani, dar ne putem alege bătăliile în care intrăm” – aluzie la faptul că ceea ce păreau acțiuni izolate ar putea deveni o campanie de lungă durată.

Alt apel, pe Telegram, este să se evite incidente la Washington, în favoarea unor atacuri surpriză în toată țara. „Armata nu poate fi trimisă peste tot” – se arată în mesaj. Experții spun că grupările pro-Trump sunt unite de ideea că alegerile prezidențiale au fost furate și vor continua să acționeze și după ce Trump părăsește Casa Albă, chiar dacă în acest moment nu sunt foarte bine coordonate. Ca să pună cu adevărat capăt violențelor sau unor potențiale noi violențe, președintele Trump trebuie să recunoască adevărul că alegerile au fost libere și corecte și că le-a pierdut, mai spun analiștii.

XS
SM
MD
LG