Linkuri accesibilitate

SUA nu vor mai face schimb de date nucleare cu Rusia după ce Moscova a suspendat tratatul


Un participant ține un banner în timpul unui miting împotriva invaziei Rusiei în Ucraina, în apropierea Ambasadei Rusiei din Seul, Coreea de Sud, 29 ianuarie 2023
Un participant ține un banner în timpul unui miting împotriva invaziei Rusiei în Ucraina, în apropierea Ambasadei Rusiei din Seul, Coreea de Sud, 29 ianuarie 2023

Statele Unite au anunțat Rusia că vor înceta schimbul unor date privind forțele sale nucleare, ca urmare a refuzului Moscovei de a face acest lucru, a anunțat marți Casa Albă, care declară că această decizie este răspunsul la suspendarea participării Rusiei la tratatul privind armele nucleare New START.

Deși președintele rus Vladimir Putin nu s-a retras în mod oficial din tratat, care limitează arsenalele nucleare strategice desfășurate de cele două părți, suspendarea sa din 21 februarie pune în pericol ultimul pilon al controlului armelor dintre SUA și Rusia.

Statele Unite și Rusia dețin aproape 90% din focoasele nucleare din lume - suficient pentru a distruge planeta de mai multe ori.

„În conformitate cu dreptul internațional, Statele Unite au dreptul de a răspunde încălcărilor de către Rusia ale Tratatului New START prin luarea de contramăsuri proporționale și reversibile pentru a determina Rusia să revină la respectarea obligațiilor sale”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

„Aceasta înseamnă că, deoarece Rusia pare să fi suspendat Noul Tratat START, SUA au dreptul legal de a nu actualiza datele bianuale ca răspuns la încălcările Rusiei”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

„Rusia nu s-a conformat pe deplin și a refuzat să împărtășească datele pe care... de comun acord, am convenit în cadrul New START să le împărtășim bianual”, a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, în cadrul unei conferințe telefonice.

„Din moment ce au refuzat să se conformeze (...) am decis ca, de asemenea, să nu mai împărtășim acele date”, a adăugat el. „Am fi preferat să continuăm s-o facem, dar este nevoie ca și ei să fie dispuși să o facă”.

Semnat în 2010 și urmând să expire în 2026, tratatul New START limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care țările le pot desfășura. Conform termenilor din acest document, Moscova și Washingtonul nu pot desfășura mai mult de 1550 de focoase nucleare strategice și 700 de rachete și bombardiere terestre și submarine pentru a le lansa.

În cadrul „schimburilor semestriale de date” prevăzute de tratat, fiecare dintre cele două țări furnizează o declarație cu privire la lansatoarele, vectorii de lansare și focoasele strategice desfășurate, inclusiv o defalcare a numărului de focoase desfășurate pe cele trei tipuri de vectori - aerieni, maritimi și tereștri. De asemenea, fiecare dintre părțile semnatare ar fi urmat să prezinte defalcat numărul de vehicule de transport strategic și de focoase desfășurate în fiecare bază declarată.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că, „în afară de schimbul bianual de date, Statele Unite continuă să furnizeze toate notificările solicitate în conformitate cu tratatul New START”.

XS
SM
MD
LG