Linkuri accesibilitate

SUA oferă încă 42 milioane de dolari pentru securitatea energetică a R. Moldova 


Ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon

Statele Unite ale Americii oferă o asistență financiară în valoare de 42 de milioane de dolari pentru „viitorul energetic al Moldovei”, a anunțat marți, 13 decembrie, ambasadorul american la Chișinău, Kent D. Logsdon.

Suma va fi alocată timp de 4 ani prin intermediul proiectului USAID „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” sau MESA, după ce, în martie curent, SUA au susținut sectorul energetic cu alte 17 milioane de dolari.

Ambasadorul SUA, Kent D. Logsdon, a subliniat că R. Moldova se confruntă cu „provocări energetice serioase din cauza a 30 de ani de dependență de gazul și energia electrică din Rusia”, iar pentru a contracara această provocare, SUA și guvernul moldovean lucrează în parteneriat ca să rezolve criza energetică imediată, să creeze o securitate energetică durabilă, bazată pe surse diversificate și să asigure tranziția la un viitor cu energie curată.

De la lansarea sa în martie, proiectul MESA a facilitat acordurile de livrare a gazului către R. Moldova prin gazoductul transbalcanic și a oferit sprijin în înregistrarea companiei Energocom pe platforma de tranzacționare din România.

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, din finanțarea suplimentară urmează să fie procurate soluții tehnologice și echipamente:

  • 10 drone de inspectare și depistare rapidă a defecțiunilor liniilor de transmisie;
  • 50 generatoare pentru spitale și alte organizații prestatoare de servicii publice;
  • sisteme de stocare a energiei pentru echilibrarea variațiilor de putere în sistem;
  • echipament pentru dotarea Laboratorului Energetic al Universității Tehnice din Moldova și pentru realizarea auditurilor energetice.

„Chiar în acest moment, proiectul MESA cooperează cu spitale și furnizori de energie și apă, pentru a procura generatoare de urgență ca răspuns la nevoile de alimentare cu energie electrică pe termen scurt. De asemenea, MESA va finaliza măsurile de ameliorare a eficienței energetice a clădirilor și va consolida capacitățile în sector prin programul de promovare a egalității de gen la locul de muncă și stagii profesionale pentru tineri”, a precizat ambasadorul Kent D. Logsdon.

„Moldova are prieteni, prieteni care ne vor ajuta să trecem cu bine peste această iarnă și să ne obținem independența energetică”, a mulțumit SUA vicepremierul Andrei Spînu.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG