Linkuri accesibilitate

Consiliul de Securitate al ONU va discuta atacul asupra petrolierului Mercer Street


Petrolierul Mercer Street, 3 august, 2021

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni luni dimineaţă pentru o dezbatere deschisă privind „securitatea maritimă” în urma atacului recent cu drone asupra petrolierului Mercer Street în largul coastei statului Oman, în care au murit un cetăţean britanic şi unul român, informează AFP.

Dezbaterea va avea loc după o reuniune cu uşile închise desfăşurată vineri seara, la cererea Londrei şi cu sprijinul Statelor Unite, Franţei, Norvegiei, Irlandei şi Estoniei. Delegaţia britanică i-a informat pe ceilalţi membri ai Consiliului cu privire la dovezile pe care le-a adunat şi care, potrivit ambasadoarei sale la ONU, Barbara Woodward, indică fără echivoc Teheranul ca fiind responsabil de atac.

Ea a acuzat autorităţile iraniene că încalcă normele internaţionale şi pun în pericol transportul maritim internaţional, de care depinde economia mondială.

Armata americană, care a investigat şi ea atacul, a declarat vineri că dronele folosite erau de fabricație iraniană. O echipă de experţi în explozibili a examinat resturile dronelor care au vizat nava şi a recuperat aripa şi părţi interne ale uneia dintre ele, stabilind că acestea sunt „aproape identice” cu alte mostre colectate anterior după atacuri similare întreprinse de Iran.

Şi miniştrii de externe din statele G7 au afirmat, într-o declaraţie comună difuzată vineri, că toate dovezile disponibile arată că Republica Islamică a fost în spatele atacului asupra petrolierului Mercer Street şi că Iranul ameninţă pacea şi securitatea internaţională. Regimul de la Teheran a negat orice implicare.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG