Linkuri accesibilitate

SUA: polițistul care l-a ucis pe George Floyd este găsit vinovat


SUA: reacții de bucurie după ce s-a pronunțat verdictul în procesului de la Minneapolis împotriva polițistului alb Derek Chauvin, acuzat de uciderea afro-americanului George Floyd în mai anul trecut. Minneapolis, Minnesota, 20 aprilie 2021.

Poliţistul alb Derek Chauvin a fost declarat marţi vinovat de asasinarea afro-americanului George Floyd, la finalul unui proces care a ilustrat din nou diviziunile rasiale profunde din ţară.

Juriul l-a declarat pe Chauvin vinovat de toate cele trei capete de acuzații care i-au fost aduse: crimă de gradul doi, crimă de gradul trei şi omor prin imprudenţă.

Verdictul va fi urmat, în următoarele săptămâni, de pronunțarea pedepsei. Dat fiind că Chauvin nu are antecedente, aceasta ar putea fi condamnat la circa 12 ani de închisoare deși unul din capetele de acuzare aduce cu sine o pedeapsă de până la 40 de ani. Este de așteptat ca procurorii să ceară această pedeapsă de până la 40 de ani de închisoare dacă judecătorul va stabili că există „circumstanțe agravante."

George Floyd a murit în 25 mai 2020 în oraşul american Minneapolis după ce polițistul Derek Chauvin l-a imobilizat prin presiune aplicată timp de 9 minute pe gât, cu genunchiul.

După pronuțarea sentinței în procesul lui Derek Chauvin, Minneapolic, 20 aprilie 2021.
După pronuțarea sentinței în procesul lui Derek Chauvin, Minneapolic, 20 aprilie 2021.

Derek Chauvin a refuzat să depună mărturie la process.

Moartea lui Floyd a realimentat tensiunile rasiale din SUA şi a declanşat o mişcare largă de apeluri la o reformă a poliţiei. A generat unele din cele mai ample proteste împotriva discriminării rasiale de la mișcarea pentru drepturi civice din anii 60 ai secolului trecut.

După pronunțarea sentinței, preşedintele american, Joe Biden, a lansat un apel întregii Americi să strângă rândurile şi să lupte împotriva rasismului care îi "murdăreşte" sufletul.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG