Linkuri accesibilitate

SUA: președintele Trump acuză Ministerul de Justiție


Rudy Giuliani, avocatul personal al președintelui Donald Trump, cel care conduce atacul în justiție împotriva modului cum s-au desfășurat alegerile din 3 noiembrie.

Tranziția la putere în Statele Unite a demarat, dar președintele Donald Trump continuă să conteste validitatea scrutinului din noiembrie, afirmând că a fost fraudat.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct

Numai că până acum numeroasele acțiuni în justiție ale campaniei sale au eșuat, pentru că alegațiile nu sunt dovedite, părând menite doar să mențină la un nivel ridicat tensiunea politică în țară.

Un aliat important al președintelui, ministrul de Justiție William Barr s-a văzut și el nevoit să recunoască public că departamentul său nu a descoperit dovezi cu privire la fraude masive, de natură să schimbe rezultatul alegerilor din noiembrie. Barr s-a referit în mod specific la un software, folosit pentru contabilizarea voturilor, despre care campania lui Trump susține că ar fi alterat rezultatul. William Barr a arătat că Ministerul de Justiție și Ministrul pentru Securitate Națională nu au găsit până acum dovezi în sprijinul acelor acuzații. Se anticipează că declarațiile lui Barr îl vor înfuria pe Trump, care în ultimele săptămâni a atacat oficialități republicane care nu i-au spijinit alegațiile. Într-un interviu acordat rețelei de orientare conservatoare Fox, președintele a lansat speculația că Ministerul de Justiție ar putea fi implicat într-o conspirație, menită să falsifice scrutinul. „Ți-ai imagina că dacă ești de la Ministerul de Justiție sau FBI ai face din această situație o pioritate” – a spus Trump, continuând „Unde sunt ei? Până acum nu am văzut nimic”.

La începutul lunii, William Barr a autorizat procurori federali să analizeze acuzațiile de fraudă, pentru a determina dacă există alegații clare și aparent credibile că nereguli ar fi putut schimba rezultatul alegerilor. Cele declarate reprezintă concluziile de până acum ale FBI-ului și procurorilor. Barr a explicat că cele mai multe alegații de fraudă țin de anumite situații specifice, nu de sistemul pe ansamblu. Dar chiar și așa, după toate probabilitățile, președintele Trump va continua să pună în circulație teorii ale conspirației cu privire la alegeri, de natura să îi impulsioneze pe susținătorii devotați, în perspectiva continuării implicării sale în polítică sau într-o inițiativă mediatică. Criticii săi susțin că facând-o, președintele erodeaza una dintre instituțiile fundamentale ale democrației americane -alegerile – fără să aibă vreo justificare factuală.

XS
SM
MD
LG