Linkuri accesibilitate

SUA: primele semne ale unei cooperări bipartite în Congres


Congresul american, Washington.
Congresul american, Washington.

Cel puțin opt senatori – democrați și republicani – au format un grup de lucru care va elabora un un nou program de stimulare a economiei, în perioada premergătoare instalării unui nou Congres și unui nou președinte.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Link direct

O astfel de inițiativă este încurajată de președintele ales Joe Biden. În contextul pandemiei de COVID-19, Statele Unite au avut inițial un program de stimulare economică, dar multe dintre prevederile acestuia fie au expirat, fie sunt pe cale să expire, punând în pericol firme și milioane de locuri de muncă. În perioada electorală, premergătoare alegerilor, cele două partide nu s-au putut pune de acord cu privire la un nou program de stimulare a economiei, noul grup de lucru fiind acum prima inițiativă bipartizana cu greutate.

Cei mai mulți observatori politici consideră că date fiind diferențele marcate de abordare, șansele adoptării unui nou program, până la sfârșitul anului sunt mici. Negocierile din nou formatul grup de lucru au ca fundal eșecul convorbirilor dintre conducerea Camerei Reprezentanților, Senat și respectiv Casa Alba.

Grupul de lucru include senatorii republicani Mitt Romney, Rob Portman, Susan Collins, Lisa Murkowski si Pat Toomey și democratii Chris Coons, Joe Manchin și Michael Bennet. Obectivului celor opt este să atașeze un proiect de urgență privind sprijinul econoic la proiectul de buget pe anul fiscal 2021, care care trebuie votat până la 11 decembrie.

Între măsurile preconizate se numără ajutoare acordate statelor, carora li s-ar permite să continue să cheltuiască sume de-acum alocate, dincolo de sfârșitul anului calendaristic și reautorizarea programului de ajutor pentru afaceri mici și mijlocii, care a permis multora să mențină personalul angajat, chiar și în absența sau odata cu reducerea activității economice.

XS
SM
MD
LG