Linkuri accesibilitate

SUA propun Israelului o schimbare de strategie în Gaza


Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, sosind într-o vizită oficială în Israel, pe Aeroportul Internațional Ben Gurion, 18 decembrie 2023 (foto REUTERS/Phil Stewart)
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, sosind într-o vizită oficială în Israel, pe Aeroportul Internațional Ben Gurion, 18 decembrie 2023 (foto REUTERS/Phil Stewart)

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, urmează să ceară Israelului să încheie operațiunile majore de luptă din Gaza în timpul unei vizite de luni, afirmă surse diplomatice citate de presă.

SUA susțin ofensiva israeliană, dar vor reducerea impactului devastator al acesteia asupra civililor palestinieni, notează Associated Press.

Franța, Marea Britanie și Germania, adică unii dintre cei mai apropiați aliați ai Israelului, s-au alăturat, la sfârșitul săptămânii trecute, apelurilor globale pentru încetarea focului, iar protestatarii israelieni au cerut guvernului să relanseze discuțiile cu Hamas, organizație considerată teroristă de SUA și Uniunea Europeană, privind eliberarea mai multor ostatici, după ce trei dintre aceștia au fost uciși din greșeală de trupele israeliene, deși arboraseră un steag alb.

Premierul Benjamin Netanyahu a insistat că Israelul va continua să lupte până când va înlătura Hamas de la putere, anihilându-i capacitatea de luptă, încă redutabilă, și va aduce acasă zecile de ostatici capturați de grup după atacul din 7 octombrie, care a declanșat războiul.

Mai mult de 100 de persoane au fost ucise duminică în atacurile împotriva unor clădiri rezidențiale din nordul Gaza, a declarat un oficial al Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas. Conform aceleiași surse, războiul, care durează de 10 săptămâni, a omorât peste 18 700 de palestinieni, transformând o mare parte din nordul enclavei în ruină.

Agențiile umanitare spun că aproximativ 1,9 milioane de palestinieni, adică circa 85% din populația din Gaza, și-au părăsit casele, majoritatea dintre ei înghesuindu-se în adăposturi și tabere de corturi administrate de ONU în partea de sud a teritoriului asediat.

Un nou vot în Consiliul de Securitate

Israelul a redeschis principalul punct de trecere a mărfurilor cu Gaza pentru a permite intrarea mai multor ajutoare, în urma unei cereri din partea SUA. Și tot la presiunile Statele Unite, Israelul a oferit instrucțiuni de evacuare mai precise civililor palestinieni. Aceștia spun însă că niciun loc din Gaza nu este sigur, deoarece Israelul continuă să efectueze lovituri în toate părțile teritoriului.

De aceea se așteaptă ca Austin și președintele Statului Major General ,Charles Quinton Brown Jr., care au sosit luni la Tel Aviv, să facă presiuni asupra liderilor israelieni pentru a-i convinge să treacă la o nouă fază a războiului, după săptămâni de bombardamente intense și ofensivă terestră. Oficialii americani au cerut operațiuni „țintite”, care să vizeze mai direct uciderea liderilor Hamas, distrugerea tunelurilor și salvarea ostaticilor.

Vizita oficialilor americani premerge ședinței Consiliului de Securitate ONU din 19 decembrie, când se va discuta o nouă rezoluție care să ceară încetarea imediată a focului în Gaza. Rezoluția anterioară a eșuat din pricina opoziției Statelor Unite, care și-au exercitat dreptul de veto. După aceea, Adunarea Generală ONU a votat pe 13 decembrie o rezoluție cu același subiect. Din cele 186 de voturi exprimate, 153 au fost în favoarea rezoluției și 10 au fost împotrivă. S-au înregistrat 23 de abțineri.

Votul Adunării Generale este semnificativ din punct de vedere politic și arată opinia globală, dar nu este obligatoriu, spre deosebire de o rezoluție a Consiliului de Securitate.

Tensiuni regionale

Agențiile de presă scriu că războiul din Orientul Mijlociu amenință să se extindă.

Israelul și gruparea libaneză Hezbollah se confruntă de-a lungul graniței aproape în fiecare zi de la începutul războiului, iar alte grupări militante susținute de Iran au atacat obiective americane din Siria și Irak. Rebelii Houthi din Yemen, aliați cu Iranul, au atacat nave din Marea Roșie cu rachete și drone.

Liderii americani din domeniul apărării speră să prevină un conflict regional în primul rând printr-o prezență militară americană, dar și presând Israelul să reducă amploarea operațiunilor din Gaza, și să prevină atacurile asupra civililor din al doilea teritoriu palestinian ocupat, Cisiordania. Președintele Joe Biden a avertizat că Israelul își pierde sprijinul internațional din cauza „bombardamentelor fără discernământ”.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, afirma săptămâna trecută că țara sa va continua operațiunile majore de luptă împotriva Hamas timp de alte câteva luni.

XS
SM
MD
LG