Linkuri accesibilitate

Marea Britanie sancționează coloniștii evrei care atacă palestinieni în Cisiordania


Un palestinian arată reporterului AFP o așezare evreiească lângă satul arab As-Sawiyah, la sud de Nablus, în Cisiordania, la 29 noiembrie 2023. (Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Un palestinian arată reporterului AFP o așezare evreiească lângă satul arab As-Sawiyah, la sud de Nablus, în Cisiordania, la 29 noiembrie 2023. (Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

Coloniștilor vinovați de violențe împotriva palestinienilor din Cisiordania li se va interzice intrarea în Marea Britanie, a afirmat ministrul britanic de externe David Cameron. Uniunea Europeană a anunțat mai înainte planuri similare.

Conform statisticilor ONU, violențele zilnice comise de coloniștii din Cisiordania ocupată de Israel au crescut de peste două ori de la atacul mortal al grupării militante palestiniene Hamas asupra Israelului din 7 octombrie din Gaza. Gruparea Hamas este considerată o organizație teroristă de SUA și Uniunea Europeană.

„Coloniștii extremiști atacă și ucid civili palestinieni, subminând astfel securitatea și stabilitatea atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni", a declarat Cameron pe rețeaua de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter. „Israelul trebuie să ia măsuri mai ferme pentru a opri violența coloniștilor și pentru a-i trage la răspundere pe cei care vinovați. Le interzicem celor responsabili de astfel de violențe să intre în Marea Britanie. Vrem să fim siguri că țara noastră nu devine un adăpost pentru persoanele care comit aceste acte de intimidare."

Luni, Andrew Mitchell, ministru de stat pentru Dezvoltare și Africa, a declarat în Parlament că David Cameron a discutat săptămâna trecută problema interdicțiilor de călătorie cu omologul său american, Antony Blinken.

Întrebat despre această măsură a cabinetului britanic, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a afirmat într-un briefing televizat: „Deplângem toate violențele extremiste. Nu există nicio scuză pentru răzbunări sau huliganism și vom insista în continuare ca toate violențele extremiste să fie tratate după cum prevede legea”.

Coloniile - sau așezările evreiești - reprezintă una dintre cele mai controversate probleme ale conflictului israeliano-palestinian care durează de zeci de ani. Acestea sunt construite pe terenuri ocupate de Israel în Războiul din Orientul Mijlociu din 1967, dar pe care palestinienii le doresc pentru un viitor stat independent. Aceste colonii israeliene sunt considerate ilegale de majoritatea țărilor, dar s-au extins în mod constant de-a lungul anilor, cu sprijinul mai mult sau mai puțin evident al guvernelor israeliene de dreapta.

În ultimele două luni, o mare parte din atenția internațională s-a concentrat asupra atacului transfrontalier și a războiului ulterior al Israelului împotriva Hamas în Gaza, dar oficialii europeni și-au exprimat, deopotrivă, îngrijorarea tot mai mare cu privire la creșterea violențelor împotriva palestinienilor din Cisiordania.

La începutul acestei săptămâni, șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că va propune sancțiuni împotriva coloniștilor evrei responsabili de violențele împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată de Israel. Borrell nu a precizat ce ar implica aceste sancțiuni, dar oficialii UE au declarat că acestea ar putea presupune interdicția de a călători în UE.

Noi sancțiuni împotriva Hamas

Pe de altă parte, Marea Britanie și Statele Unite au impus miercuri o serie suplimentară de sancțiuni împotriva persoanelor din Turcia și din alte țări care au legături cu gruparea militantă palestiniană Hamas, a anunțat Departamentul american al Trezoreriei (ministerul de finanțe).

Sancțiunile vizează opt oficiali care promovează agenda și interesele Hamas în străinătate și ajută la gestionarea finanțelor sale, a precizat Trezoreria într-un comunicat.

„Hamas continuă să se bazeze în mare măsură pe rețele de oficiali și afiliați bine plasați, exploatând jurisdicții aparent permisive pentru a dirija campanii de strângere de fonduri în beneficiul grupului și canalizând aceste venituri ilicite pentru a-și susține activitățile militare din Gaza”, a declarat Brian Nelson, subsecretar al Trezoreriei pentru terorism și informații financiare.

Parte dintre oficialii Hamas vizați de noua rundă de sancțiuni se află în Turcia, inclusiv unul dintre principalii finanțatori ai grupului din această țară, Haroun Mansour Yaqoub Nasser Al-Din, a precizat Nelson.

Haroun Nasser Al-Din a fost implicat într-o rețea care transfera bani din Turcia și Gaza către centrul de comandă al Hamas din orașul Hebron, în Cisiordania, a precizat oficialul american. Al-Din a contribuit astfel la subvenționarea activităților Hamas pentru a continua tulburările din Cisiordania.

Este a patra rundă de sancțiuni americane împotriva grupului militant palestinian după atacurile sângeroase întreprinse de acesta în Israel pe 7 octombrie.

Tot miercuri, în cadrul unor acțiuni coordonate, Ministerul britanic de Externe a declarat că a sancționat alte șapte persoane legate de Hamas, inclusiv Mahmoud Zahar, co-fondatorul Hamas, și Ali Baraka, șeful relațiilor externe al Hamas, care a fost sancționat și de Statele Unite.

Sancțiunile britanice vizează, de asemenea, un lider al grupării palestiniene Jihadul Islamic și figuri importante din rețeaua financiară care sprijină Hamas, inclusiv persoane din Liban și Algeria.

„Hamas nu poate avea niciun viitor în Gaza. Sancțiunile de astăzi împotriva Hamas și Jihadului Islamic Palestinian vor continua să le taie accesul la finanțare și să le izoleze și mai mult", a declarat ministrul britanic de externe David Cameron.

Aceasta a fost a doua rundă de sancțiuni ale Marii Britanii împotriva Hamas de la atacurile din 7 octombrie.

XS
SM
MD
LG